2 Yıllık Evrensel Temel Gelir Deneyi, En Yaygın Endişelerden Birinin Temelsiz Olduğunu Gösterdi

0

Temel gelir, istihdam durumundan bağımsız olarak her ay, herkese taban miktarda para veriyor. Bu konudaki yaygın eleştirilerden biri de, insanların teşvik edici bir şey olmadan daha az çalışacak olmalarıydı.

Fakat yapılan yeni araştırma, bu endişelerin temelsiz olabileceğini gösteriyor.

Finlandiya’da yürütülen iki yıllık bir çalışmada, rastgele seçilmiş olan ve hükümetten her ay bir miktar para alan bir grup insanın, bir kontrol grubuna göre daha az çalışmadığı bulunmuş. Bu durum; dünya ekonomisi daha fazla otomasyona geçtikçe, temel gelir uygulamasına geçilmesi konusunu destekliyor.

Fin hükümeti ile bir dizi yerel üniversite ve düşünce kuruluşları tarafından yürütülen Temel Gelir Deneyi Değerlendirme Projesi, 2018’in Aralık ayında sona erdi.

Şimdiyse ön sonuçlar geldi: 2017 yılında rastgele şekilde seçilen ve 560 euro alan 2.000 Finli’den oluşan bir grup, herhangi bir ödenek almamış olan bir kontrol grubuna göre ortalamada aynı miktarda çalışmış.

Çalışmada, bu iki grup arasında bazı farklılıkların olduğu bulunmuş. Örneğin; resmî raporun söylediğine göre, deney grubunun temel geliri, işsizlik yardımlarının yerini aldığında; kontrol grubu daha az “sosyal yardım ve hastalık izni” alır olmuş.

Fakat bunun ille de kötü bir işaret olmasına gerek yok; görünüşe göre insanlara garanti bir gelir verilmesi, onların para konusundaki endişesini azaltıyor.

Bu durum, daha az stres ve daha sağlıklı yaşamlar anlamına geliyor ve üretkenliği etkiliyor gibi de görünmüyor.

Raporda şu sonuca varılıyor: “Test grubunda yer alanlar; kontrol grubunda yer alanlara göre sağlık, stres ve odaklanma kabiliyetiyle ilgili konularda daha az sorun yaşadılar”

“Bu sonuçlara göre, test grubunda yer alan kişiler ayrıca, kendi geleceklerinden ve toplumsal meselelere etki etme kabiliyetlerinden daha emindiler.”

 

 

 

 

Futurism

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz