İnsanlar Robotlar Hakkında da Empati Kurabiliyor!

0
“Araştırmacılar, insanların robotların duygularını anlayabileceklerine dair ilk nörofizyolojik kanıtlara ulaştılar. Araştırmada çıkan sonuca göre insansı robotların acılarına gösterilen tepkiler ile bir isanın acısına gösterilen tepkiler çok ufak farklılıklar gösteriyor. Ekip bu farklılıkların kendini robot yerine koymanın zor olmasından kaynaklandığını düşünüyor” – ScienceDaily 

151103064554_1_900x600

Empati bir insanın sahip olduğu en temel duygulardan biridir. Birizinin acısına ya da mutluluğuna tepkiler vermemiz bu duygu yüzündendir. Peki acı çeken bir robotsa? Bunun cevabını bilmek, robotların yaygınlaştığı zamanlarda insanlar ile robotlar arasındaki ilişkiyi tahmin etmek için çok önemli. Ancak insanların robotlara karşı vereceği duygusal tepkiler henüz net değil.

Kyoto ve Toyohashi Üniversitelerinin iş birliği ile yürütülmüş bir araştırma, bu soruya cevap üretebildi. Hatta cevap için nörofizyolojik kanıtlara ulaştı. Ekip 15 kişi üzerinde çalıştı. Katılımcılara acı çeken insan veya robot eli ve acı çekmeyen insan veya robot eli gösterildi. Beyinlerinin verdiği tepkiler EEG denilen cihaz ile takip edildi. Sonuçlar ise, iki durumda da insanlara verilen tepkiler ile robotlara verilen tepkiler arasında büyük oranda benzerlikler olduğunu gösterdi. Ancak robotlara gösterilen empatik tepkiler, insanlara gösterilenlerden daha azdı.

Araştırmanın genel sonucundan çıkarılacak şey, robotlara göstereceğimiz empatik tepkiler ile insanlara gösterdiğimiz empatik tepkiler aslında aynı olacak. Ancak robotların dahil olduğu bu süreç insanlar için verdiğimiz tepkiler kadar çok olmayacak. Bunun en büyük sebebi ise dünyaya bir robot gibi bakamayacak olmamız.

Bakamayacak olmamızın sebebi ise robotlarının vücudunun ve beynini bizden farklı işliyor olacak olması. Araştırmacılar sonraki çalışmalarda insanlara robot perspektifinden dünyaya bakış sağlamak istiyor. Bu araştırmalar ayrıca insan benzeri robotlar yaratmaya da yardımcı olabilecek.

 

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz