Ufak bir çalışmaya katılan ve 10 günlük yetersiz uykudan sonra 7 günlük telafi dönemi geçiren denekler, uyku yoksunluğu öncesindeki tepki hızlarını geri kazanmış fakat diğer fonksiyon ölçütlerinde tamamen düzelme göstermemişler. Polonya’daki Jagiellonian Üniversitesi’nde çalışan Jeremi Ochab ve meslektaşları, elde ettikleri bulguları iki gün önce PLOS ONE bülteninde sundu.
Yetersiz uyumanın insanları olumsuz şekilde etkilediği iyi biliniyor. Yetersiz uyuma, örneğin dikkat ve hafıza eksikliklerinin yanısıra araba kazalarının artması, sağlık sorunları ve diğer tıbbi sorunlar ile de ilişkilendiriliyor. Bazı araştırmalarda kronik uyku yoksunluğundan sonraki telafi ele alınsa da, uzun süreli yetersiz uykunun tamamen telafi edilmesi için ne kadar zaman gerektiği belli değilmiş.
Ochab ve meslektaşları, bu konuya ışık tutmak için birkaç sağlıklı gönüllüyle beraber ufak bir deney yürütmüşler. Uykuları kasten 10 gün kısıtlanan denekler, sonrasında telafi amacıyla 7 gün kısıtlama olmadan uyumuş. Çalışmayı normal gündelik yaşantılarında tamamlayan katılımcılara, gündelik uyku ve faaliyet kalıplarının takip edilmesi amacıyla bilek algılayıcıları takılmış. Gündelik şekilde uygulanan elektroensefalografi (EEG) yardımıyla da deneklerin beyin faaliyeti takip edilmiş. Denekler ayrıca, tepki süreleri ve doğruluklarının ölçülmesi amacıyla günlük şekilde sorulan soruları (Stroop görevleri) cevaplamışlar.
7 gün süren telafiden sonra katılımcılar, henüz çoğu işleyiş ölçütünde uyku yetersizliği öncesindeki performanslarına dönememiş. Bunlar arasında beyin faaliyetine yönelik çeşitli EEG ölçütleri, bilek algılayıcılarıyla yakalanan dinlenme/eylem kalıpları ve Stroop görevlerindeki doğruluk da bulunuyor. Katılımcıların sadece tepki süreleri temel seviyelere dönmüş.
PLOS. Ç: O.