Klavyenizi Bozmadan Nasıl Temizlersiniz?

1
OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Çoğumuz klavyelerimizi temiz kullanmayız. Onların üzerine yemek yerken belki birazını (ya da en kötüsü de hepsini) dökeriz. Asla temizlemeyiz. Tuşların birisi çalışmamaya başlayasıya kadar ya da yakınlardaki birileri, ne kadar kötü olduğunu yorumlayana kadar, klavye kirli ve berbat bir karmaşa içinde kalır.
Neyse ki, bu temizleme işlemi aslında o kadar zor değil. Bunu dişteki kapsamlı bir temizlik gibi düşünün- tabi tek farkı bilgisayarınız için olacak. Bu yüzden pislik içerisindeki klavyeyi kullanmayı bırakın. Hayatınızın sorumluluğunu alın ve temiz bir klavyeyle başlayın. Nasıl mı? İşte ipuçları:

Makinenizi kapatın
Temizlik işlemine başlamadan önce klavyenizin bağlantısını kesmek en iyi yöntemdir. Kimse, bilgisayar açıkken sabit sürücünün yakınında sıvı temizleme ürünü istemez. Bir dizüstü bilgisayarınız varsa tüm kapatmanız gerekir. Eğer bir masaüstü bilgisayarınız varsa, klavyeyi bilgisayardan ayırmanız yeterlidir.

Sallayın
Dizüstü bilgisayarınızı ya da klavyenizi iyice tutun ve tamamen ters çevirin. Çöp tenekesinin üzerine koyun ve cihazınızı hafifçe sallayın böylece kurumuş kırıntılar veya yiyecek parçaları yerçekimi sayesinde düşecektir. Bu önemli bir ilk adım. Çünkü büyük parçalar, daha sonradan daha hassas fırçalama işleminde oradan çıkamazdı.

Kurtarmak İçin Sıkıştırılmış Hava
Tıpkı uzun bir süre tek bir yerde duran mobilya gibi, klavyenizin arasındaki parçacıklar toplanacak. Bu parçacıklar, herhangi bir az miktarda gıda kırıntısı ile birleştiğinde sadece sallamayla gidemeyecek duruma gelecekler. Burada basınçlı hava geliyor. Adından da anlaşılacağı gibi sıkıştırılmış hava bir kutu içerisinde gelir ve herhangi bir ofis malzemeleri mağazasında, süper mağazada ve hatta Amazon’dan satın alınabilir. Kullanışlı tarafı ise, klavyeniz için güçlü temizleyiciler olmalarıdır. Klavyenizin rastgele bir yerinde, göremediğiniz bir tozu bile çıkartabilirler.
Bunu kullanırken, Apple neredeyse dikey olabilmesi için klavyenizi 75 derecelik açıyla eğmenizi önerir, ancak tamamen değil. Sıkıştırılmış havayı klavyenize tutun ve klavye ya da dizüstü bilgisayarı mümkün olduğunca çok açıyla aygıt panosunun birçok alanına erişebilmek için dört kez 90 derece döndürün.

Ovma Zamanı
Klavyeye nasıl davranılmaz?
Artık tüm tozu ve enkazı boşalttıktan sonra kirli tuşlara odaklanabilirsiniz. Evet, zamanı geldi. Bu işlem için bir pamuklu çubuk ve biraz izopropil alkol, aynı zamanda silme alkolü olarak da bilinir. Tüm bunlar çoğu eczanede ve marketlerden satın alınabilir.

Pamuğa az miktarda alkol koyun ve her tuşu dikkatlice temizleyin. Ardından tuşların arasını temizlemek için pamuklu çubuğunuza biraz alkol koyarak devam edin. Küçük pamuklu çubuklar, alkolün sadece klavye yüzeyine girmesini ve iç yüzeyde bulunmamasını sağlar. Sadece, çok fazla alkol koymamaya dikkat edin.

Oldukça kirli tuşlar için, daha sert ovmak gerekiyor. Bazı tuşlar için ikinci bir tura başlamanız gerekebilir.
Alkol büyük olasılıkta klavyenizde toplanan bakteri ve mikropların çoğunu yok edecek. Ancak emin olmak istiyorsanız, çok amaçlı temizlik bezi ile de bitirebilirsiniz. Düşük kaynama noktasına sahip olduğu için alkol çok çabuk buharlaşır; bu da klavyeyi onunla temizlemek için kullanışlı bir neden.

Tuş Çıkartma
Genellikle sallama, hava tutma ve fırçalama kombinasyonu yeterlidir. Fakat tuşlarınız yapışıyorsa ya da tuş takımlarının altında hala bir miktar kir varsa, onları çıkartabilirsiniz. Bu teknik, sahip olduğunuz klavyenin türüne ve nasıl bir araya getirildiğine bağlıdır. Onları çıkarmaya çalışacaksanız, buna benzer bir araç setinin bulunması yeterlidir.

Sık Tekrarlayın
Sıklık önemlidir. Tıpkı dişlerinizi fırçalamak ve diş ipi kullanmak gibi, klavyenizi ne kadar sık temizlerseniz kir ve pisliğin oluşma ihtimali o kadar düşük olur. Her gün temizlemek aşırı olur fakat haftada bir kez çok kolay uygulanabilir.

Bakteri en azından sizin için kötü değil
Klavyenizi asla temizlememiş olsanız bile; oluşan bakteri, telefonunuzda toplanan ve her gün dokunduğunuz diğer öğeler gibi aynı türdür ve muhtemelen normaldir. Kendi klavyenizden yeni bir hastalık kapmazsınız. Ancak kirli bir klavye, hastalık sebebi olacak bakterileri yaymanın kolay bir yoludur, özellikle de hasta olduğunuzda ve diğer insanlar da cihazı kullanıyorsa. Bu yüzden, en iyi yöntem haftada bir kez iyi bir temizlik yapmaktır.


Çeviren: Sercan Kule

1 Yorum

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz