
‘Magnus Dünya’ya karşı’da, yaşayan efsane 46 gün ve 32 hamleden sonra berabere kaldı.
Magnus Carlsen, satranç dünyasının tartışmasız devlerinden. İsveçli büyük usta 2011 yılında, 19 yaşında Uluslararası Satranç Federasyonunun (FIDE) dünya sıralamasında en tepeye çıkan en genç insan unvanını aldı ve konumunu o zamandan beri koruyor. Tarihteki en yüksek resmi derecelendirme seviyesi rekorunu elinde tutan Carlsen’in önünde sadece, bu spor dalında en üst sırayı en uzun süre işgal eden Gary Kasparov yer alıyor. Peki sıradan bir satranç meraklısının ona kafa tutması için ne gerekirdi? Belli ki dünya çapında 143.000’den fazla oyuncuyla ortaklaşa hareket etmek.
Dün Chess.com’un “Magnus Dünya’ya karşı” etkinliği nihayet Carlsen ve rakipleri arasındaki bir beraberlikle sona erdi. 4 Nisan’da başlayan bu çevrimiçi oyun, halkın uluslararası büyük ustaya karşı her hamleyi görüşüp, tartışıp, nihayetinde oylamasına olanak sağladı. Oyun 32 hamle sürdü fakat 143.000’i aşkın katılımcı, oyun sonuna kalan vezir ile üç kez taş tekrarı yapmayı seçtiği 46. günde oyuna nokta koymaya mecbur kaldı. Carlsen beyaz ile oynarken, dünya tahtanın siyah tarafını temsil etti ve resmi oyun kurallarına göre her biri yarım puan kazandı.

Oyun sona yaklaşırken Carlsen, “Genel olarak dünya çok ama çok yerinde bir satranç oynadı” dedi. “Neredeyse başından beri, belki en cesur seçenekleri tercih etmediler ama normal satranç tarzında oynadılar. Bu her zaman en iyi strateji değildir ama bu defa iyi gitmiş gibi görünüyordu.”
CNN’in belirttiği üzere “çok ama çok yerinde satranç” için altı hafta süren oyun boyunca 508.000 oy kullanıldı ve 30.000 forum gönderisi yazıldı. Oyun süresince halka, aralarında Dünya Büyük Ustası Dina Belenkaya’nın da yer aldığı spor dalının en iyi oyuncularından beş tanesinin yer aldığı bir heyetten tavsiye de verildi.
Rakiplerin bile ötesinde, “Magnus Dünya’ya karşı” standart bir satranç oyunu değildi. Bunun yerine her iki taraf da Chess960‘ın kurallarıyla oynadı. Bobby Fischer tarafından geliştirilen Chess960, bu antik oyuna daha fazla çeşitlilik ve karmaşıklık getirme amacını taşıyor. Arka sıra taşlarının başlangıç konumları rastgele hale getirilirken, piyonlar aynı kalıyor ve satranç ustalarının bazen klasik türde eksik bulduğu bir doğaçlamaya olanak sağlanıyor.
Katılımcı sayısı, geçtiğimiz yıl gerçekleştirilen benzer “Vishy Dünya’ya karşı” etkinliğindeki miktarın iki katından fazlaydı. Söz konusu etkinlikte beş defa Dünya Satranç Şampiyonu olan “Vishy” Anand, yaklaşık 70.000 oyuncuyla mücadele etmişti. Ancak Anand, 29 günlük oyundan sonra şah-matı garantiye almayı başarmıştı.
Carlsen’in bu kadar çok kişiye karşı ilk defa oynamıyor. Chess.com, 2002 yılında Carlsen 11 yaşındayken Norveç’li internet sitesi Nettavisen’in gerçekleştirdiği kitle kaynaklı çevrimiçi bir oyunun da berabere son bulduğunu belirtiyor. Fakat büyük usta 2014 yılında, benzer bir oyun sırasında anavatanına karşı şah-mat yapmayı başarmıştı.
Yazar: Andrew Paul/Popular Science. Çeviren: Ozan Zaloğlu.