2016 Yılının En İyi Kamerası ve Fotoğraf Ekipmanları

Popular Photography yıl boyunca bizlerin fotoğrafçılık serüvenini daha iyi ve eğlenceli hale getirmek için çok sayıda ekipmanı ve aracı inceleyip, test edip değerlendirdi ve ürünler hakkında titiz notlar hazırladı. Yıl sonunda da POP Awards for Photography’s Outstanding Products listesi yayınlandı.

Nikon D500 DSLR

Nikon en son ürünü pro-grade DX DSLR’I tanıtalı yedi sene gibi uzun bir süre oldu. Fakat yeni ürününü beklememize değdi. 20.9 megapiksellik D500, laboratuvarımızda yapılan ISO (Uluslararası Standartlar Teşkilatı) 50-3200 resim kalitesi testinden mükemmel sonuç aldı. Olabileceğin en iyilerinden olan Nikon D5 153-noktalı otomatik odaklamalı sistem, 2.4 milyon noktalı dokunmatik ekran, 180,000 pikselli ölçme sensörü ve 30 fps’de 4K video çekebilme özelliklerine sahiptir. ISO aralığı tam olarak 50’den 1,638,400’e kadardır (Evet, ISO 1,64 milyon). Fakat, stratospheric ISO çok fazla gürültüye sebep olmaktadır. Spor ve aksiyon çekimi yapanlara not: D500 10 fps hızında, 200 JPEG formatında fotoğrafa kadar çekim yapabilmektedir ve iki kart yuvasından biri çok hızlı QXD kartlar için. DX lensleriniz mi var? Bu sizin beklediğiniz iyileştirilmiş gövde olabilir. Fiyatı: $1,797.

Canon EOS 5D Mark IV

Devrim niteliğinde bir cihaz mı istiyorsunuz? Bunun için Canon’un popüler 5D tam çerçeve (full-frame) hattına, artımlı iyileştirme yapma geleneğini sürdüren 5D Mark IV’ü beklemeyin. 5D Mark III’ün 22.3 MP olan çözünürlüğü 30.4 MP’e yükseltildi. Laboratuvarda yapılan testlerde düşük  ISO değerlerinde, 3130 satırlık mükemmel çözünürlüklü resimler elde edildi. Diğer taraftan da, gürültü performansı yüksek değerlere ulaşıyor. Önceki modellere göre ISO 12,800 yerine sadece ISO 3200 için düşük veya daha iyi derecelendirmeyi sürdürmekte. Mark III’de 1080p HD video çekme özelliği buluyordu. Yeni modelle beraber 4K’da 30fps’ye yükseldi. Mark IV ile beraber sonunda Wi-Fi’lı 5D’ye sahip olabiliyoruz. Fiyatı: $3,499.

360fly 4K

Tamam, 360Fly mükemmel küresel çekim yapamaz – bu tek lensli cihaz yatay olarak 360 derece çekebilecek, evet, ama sadece 240 derece dikey çekim yapabilecek. Bu çekimleri 30 fps’de 4K piksel yoğunluğunda gerçekleştirebilir. Bu durumda saha çekimlerimizde 2880×2880 kare formatta harika çözünürlük ve renkler elde edilebilir. Bunun yanında suya ve darbeye dayanıklı. 64 GB’lık dahili hafızadaki videoları Bluetooth aracılığıyla akıllı telefonlara ya da sahip olduğu USB girişiyle bilgisayara aktarılabilir. Fiyatı: $399

Adorama Flashpoint Xplor 600 HSS TTL

Güçlü bir moonlight çekim mi istiyorsunuz? 600 W’ye bir bakmalısınız. Dahili batarya gücüyle açık havada çekim de mi yapmak istiyorsunuz? Ve TTL flash kontrolü mü istiyorsunuz? Canon veya Nikon ile moonlightı elde edebilirsiniz. Kablosuz veri aktarımı 9,75 metreye kadar dış ortam modunda gerçekleştirilebilir. Ve optik bağımlılık sayesinde çoklu ışık ayarı yapmanıza imkan tanıyor. Li-on bataryası ise 450 tam güç patlamasına olanak tanıyor. Fiyatı: $749.

Canon EF 35mm f/1.4L II USM

Canon’un versiyon II yüksek hızlı tam çerçeveleyicisi (full-framer), önemli ölçüde kromatik sapmaları -renk sapmalarını ve bulanık kenarları- azalttığı söylenen yeni optik türü ile öne çıkıyor. Test edildi ve bu iddiayı doğrulandı. Renk sapmalarının pratikte ortadan kalktığı gözlemlendi. Aynısını fark edilemeyen optik bozulmalar için de söyleyebiliriz. Ve keskinliği mükemmel SQF rakamlarına ulaştı. Pahalı ve nispeten ağır olan lens gibi lens diyebiliriz. Fiyatı: $1,649.

Canon Image PROGRAF Pro-1000

Bu yazıcı için laboratuvarlarda yapılan testte, bazı profesyonelce olmayan taraflar beğenildi: Kurulumu oldukça kolay ve basitleştirilmiş menüsü sayesinde işlem daha az kompleks hale getirilmiş. Bunun yanında profesyonel özellikler de beğenildi: 17×22 inç’e kadar olan baskılarda mükemmel renk sunumu, dahili renk sensörü ve 12 kartuşlu Lucia mürekkep setiyle beraber elde edildi. Bu kartuşlardan biri, parlak kağıtlarda oluşabilecek renk kaymasını önlemek üzere chroma optimizer olarak tasarlandı. Sınıfındakilere göre daha hızlı olup 13×19 inç formatında yüksek kalite baskı 6 dakika sürmektedir. Fakat bu canavar 31.8 kg olmasından dolayı herkesin beline göre değil. Fiyat: $1,299.

Fujifilm Fujinon XF 100-400mm f/4.5-5.6 R LM OIS WR

Sadece referans için, Fujifilm APS-C ILC’lerindeki odak uzaklığı, tam çerçeve bir kameradaki 150-600mm lensin eşdeğer görüş açısına göre çalışır ve spor, aksiyon, uzak sahneler ve vahşi hayat için idealdir. Test edilmiş odak uzaklığı boyunca, mükemmel netlik, algılanamayacak kadar az bozulma ve sanal ışık düşmesi olmamaktadır. Aynı zamanda optik resim dengeleyicinin mükemmel performansına ek olarak testçilerimize ortalama dört mercek perdeli el tutuş yeteneği kazandırmaktadır. Odak uzaklığına göre büyük fakat nispeten hafiftir (1.41 kg). Bundan dolayı yanınızda monopod bulundurun. Fiyat: $1,699.

Fujifilm Instax Share SP-2 Smartphone Printer

Bu alet anlık baskılardan kurtulmak için nasıl? Bu cep yazıcısı sadece büyük bir akıllı telefon boyutunda ve 2.4×1.8 inç boyutundaki Instax Mini üzerine akıllı telefondan (Instagram veya Facebook) Wi-Fi aracılığıyla baskı yapabilir. RGB OLED’leri kullanarak renkli, siyah-beyaz veya sepya baskı yapabilir. Tekrar yazdır tuşuna basarak kopyası bastırılabilir. CR2 lityum batarya ile çalışır. 10’lu baskı paketleri normalde $8 civarındadır. Fiyatı: $179

Apple iPhone 7 Plus

iPhone 7 Plus çok iyi yeniliklerle geldi. Bu model 28mm f/1.8 ve 56mm f/2.8(35mm’liğe eşdeğer)’lik iki lensten oluşan, daha iyi fotoğraf kalitesi için optik zoomu azaltan, 4K videolar için optik resim dengeleyici, floresan ışık altında dijital titremeyi azaltıcı ve artırılmış renk dizisine sahip ilk iPhone modelidir. Not: Bu özellikler sadece 7 plus’larda bulunmaktadır, daha küçük modellerde değil. Fiyatı: $769.

Peak Design Everyday Backpack 20L

Bir kickstarter bebeği olan Everyday Sırt Çantası, her iki tarafında da poliüretan ile iki kat kaplı olduğu için yağmurluk ihtiyacını bir önceki model olan Kodra’da da olduğu gibi ortadan kaldırır. Çift taraflı erişim bölümleri, büyük bir DSLR gövdesine ve üç lens takmamıza olanak sağlayan, üç yastıklı bölücü içeren iç bölüme sahiptir. Arka bölüme erişimi yok, fakat akıllıca anotlandırılmış manyetik donanım sayesinde çantanın güvenli bir şekilde genişlemesine olanak sağlar. Fiyatı: $260.

Westcott Rapid Box Beauty Dish

Bu çok güzel bir parabolik yansıtıcıdır, şemsiye değil. Durun, iki ışık düzenleyici bir şeyde. Bu taşınabilir ve katlanabilir aygıt, 24 inç çapında çanak oluşturmak için bir şemsiye gibi açılır ve küçük bir softbox’u taklit etmesini sağlayan bir difüzyon paneli ile birlikte geliyor. Büyük stüdyo ışıklarına da takılabilir. Fiyatı: $300.


Çeviren: Ekrem Talha Selamet