2024 Astrofotoğrafçılık Ödülü Yılın Fotoğrafçısı Yarışması’ndan Nefes Kesen 12 Görüntü

0
Astro Manzara İkincisi: Troy Casswell - UV ışığı yenilikçi bir şekilde kullanarak Bald Rock Dağı'nın zirvesinden panorama bir görüntü çeken Casswell, kaya oluşumları ile Samanyolu galaksisini teknik ve yaratıcılığın etkileyici harmanıyla bir araya getiriyor. Fotoğraf: Troy Casswell

Uzay kesinlikle büyüleyici bir yer.

Çarpıcı. Canlı. Göz Kamaştırıcı. Evrenimizi tanımlamak için kullanacağımız sıfatların sonu yok ve bu durum, bu yılki Astrofotoğrafçılık Ödülü Yılın Fotoğrafçısı yarışmasındaki görüntülerden daha fazla başka hiçbir yerde görülmüyor.

Avustralyalı fotoğrafçı Phil Hart, 2023 yılında Batı Avustralya’nın Exmouth şehri semalarında çektiği Güneş tutulmasının bu inanılmaz görüntüsüyle birinciliğe layık görülmüş. Hart’ın fotoğrafı, Güneş’in taçküresinin şimdiye kadar belgelenmiş en yüksek çözünürlüklü (beyaz ışık) görüntülerinden birisi ve detayları dudak uçuklatıcı. Hart bu görüntüyü birden fazla teleskop, video karesi ve RAW poz kullanarak oluşturmuş.

“Bu yılki yarışmada şimdiye dek gördüğümüz en etkileyici astrofotoğrafçılıklardan bir kısmı sergileniyor” diyor jüri Dr. Tanya Hill. “Phil Hart’ın fotoğrafı ise teknik, yaratıcılık ve adanmışlık bakımından bir ustalık dersi. Güneş taçküresinin taç yaprak benzeri akımlarının yanısıra Ay’ın soluk detaylarını da gösteriyor.”

Kategori kazananları:

Güneş sistemi

Kazanan: Phil Hart – Exmouth Semalarında Ayçiçeği
Hart’ın Exmouth semalarında yakaladığı ve Güneş taçküresini yakalamadaki ustalığını sergileyen detaylı Güneş tutulması görüntüsü, bu kategoride kendisine birincilik getirmiş.
İkinci: Gerald Rhemann – Kuyrukluyıldız C/2021 A1 Leonard
Rhemann’ın Namibya’dan çektiği bu görüntü, uzayda yolculuk eden kuyrukluyıldızın dinamik güzelliğini vurguluyor.
Üçüncü: Phil Hart – 2023 Güneş Tutulması
Hart’ın Exmouth semalarındaki tutulmaya ait bu yakın çekim görüntüsü birden fazla teleskop, video karesi ve RAW poz kullanılarak oluşturulmuş. Görüntü, Hart’ın bu olayı inanılmaz detaylarla yakalamaya kendini ne kadar adadığını gösteriyor.

Uzayın Derinlikleri

Birinci: Yann Sainty – Süpernova Kalıntısı G119.5+10.2 (CTA 1)

Sainty’nin nadiren fotoğraflanan ve yoğun Hα ile OIII filamentleri ve toz bulutlarıyla bu süpernova kalıntısının çektiği çarpıcı görüntüsü, onu Uzayın Derinlikleri kategorisinde birinci sıraya taşımış.
İkinci: Yann Sainty – Tekboynuzun Boynuzu Geniş Alan
Sainty’nin yayılımları, yansımaları ve karanlık bulutsuyu yakaladığı bu geniş alan mozaik görüntüsü, kozmik yapıların tezatlığıyla jüriyi etkilemiş.
Üçüncü: Kevin Morefield – NGC 3981: Güzel Biçimde Dağılmış Sarmal Bir Galaksi Morefield’ın NGC 3981’e ait bu görüntüsü, yapı dağılırken sarmal kolları arkada sürüklenen ve görünürde çözülen bir galaksiyi ortaya koyuyor.

Astro Manzara

Kazanan: Kavan Chay – Egmont Milli Parkı, Yeni Zelanda
Chay’ın volkanik karlı bir alan üzerinde görülen Samanyolu galaksisine ait bu büyüleyici fotoğrafı, Dünya ve gökyüzü arasındaki mükemmel harmonisi sayesinde ödül kazanmış.
İkinci: Troy Casswell – Bald Rock Panorama
UV ışığı yenilikçi bir şekilde kullanarak Bald Rock Dağı’nın zirvesinden panorama bir görüntü çeken Casswell, kaya oluşumları ile Samanyolu galaksisini teknik ve yaratıcılığın etkileyici harmanıyla bir araya getiriyor.
Üçüncü: Will Hudson – Grampians Milli Parkı Üzerindeki Aurora
Hudson’un panoramik kompozisyonu, bir Güneş püskürtüsünün tetiklediği auroranın güzelliğini yakalıyor ve manzara ile karanlık gökyüzünü çarpıcı bir görüntüde birleştiriyor.

Uzak Görüntüleme

Kazanan: Julian Shapiro – Cygnus’un İki Oksijen Halkası
Sadece 16 yaşında olan Shapiro’nun yaptığı bu uzaktan görüntüleme, yeni keşfedilen kozmik bir özelliği ortaya çıkarıyor ve Wolf-Rayet yıldızı WR134’ten çıkan yayılımları nefes kesen detaylarla gösteriyor.
İkinci: Logan Carpenter – Koza Bulutsusu
Carpenter’in arka plandaki hidrojen-alfaya karşı Koza Bulutsusu’nun kuyrukluyıldıza benzeyen kuyruğuna yönelik çektiği bu hassas görüntü, ona bu kategoride ikincilik getirmiş.
Üçüncü: Herbert Walter – Baloncuk Galaksisi
Walter’in yün gibi sarmal bir galaksi olan NGC 3521’e ait bu görüntüsü, jüriyi yumuşak, yünsü görünümüyle etkilemiş.

Yazar: Popular Science Ekibi. Çeviren: Ozan Zaloğlu.

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz