James Dyson Vakfı tarafından her yıl düzenlenen ve sürdürülebilirlik odaklı bir mühendislik yarışması olan James Dyson Ödülü, 6 Mart itibariyle yeni mucitler için başvurularını açtı.
James Dyson Ödülü, 2005 yılından bu yana girişimci ruha sahip lisans öğrencilerini, yeni mühendislik ve tasarım mezunlarını; çevre sorunlarından sağlık uygulamalarının iyileştirilmesine kadar küresel bir sorunun üstesinden gelmeye davet ediyor. Ödül programının uluslararası kazananları, icatlarının dünyaya duyurulmasının yanı sıra 30 bin Sterlin, ulusal kazananları ise 5 bin Sterlin tutarında teşvik ödülü kazanıyor.
GEÇMİŞ KAZANANLAR
Geçen senenin kazananları; arazi tipi bir römork ambulans olan “The Life Chariot” projesi, İnsani Yardım Ödülü’ne; afet bölgelerinde kullanılmak üzere tasarlanmış, el işlemi gerektirmeyen bir intravenöz tedavi cihazı olan “The Golden Capsule” projesi, Uluslararası Kazanan Ödülü’ne; iklimlendirmenin çevresel maliyetlerini azaltan “E-COATING” projesi ise, Sürdürülebilirlik Ödülü’ne sahip oldu. Yarışma, bugüne kadar 390 icada finansal destek sağladı ve geçmiş uluslararası kazananların yüzde 70’inden fazlası icatlarını ticarileştirdi. Yarışmanın uluslararası kazananları her sene Sir James Dyson tarafından seçilirken bu kişiler, fikirlerini gerçek hayatta uygulayabilmek için finansman ve medya bilinirliği gibi oldukça önemli desteklerin sahibi oluyor.
NASIL KATILABILİRSİNİZ?
Adaylar James Dyson Ödülü web sitesi üzerinden (www.jamesdysonaward.org/tr-TR/home) online başvuru formu aracılığıyla yarışmaya katılabilirler.
Başvurular 6 Mart 2024’te açıldı ve 17 Temmuz tarihine kadar devam edecek. Katılımcılar başvurularında icatlarının ne olduğunu, nasıl çalıştığını ve geliştirme süreçlerini kısaca açıklamalıdır. Gerçek bir sorunu çözen, net bir şekilde açıklanmış, gelişim gösteren, fiziksel bir prototipe, destekleyici görüntülere ve bir videoya sahip icatlar ise değerlendirme aşamasında diğerlerine göre daha şanslıdır.
DYSON MÜHENDİSLERİ VE JAMES DYSON DA JÜRİDE
Başvurular, ilk olarak ulusal düzeyde bir jüri ekibi ve Dyson mühendisleri tarafından değerlendiriliyor. Her katılımcı ülke bir ulusal kazanan ve iki ulusal ikinci seçerek ödüllendiriyor. Dyson mühendislerinden oluşan bir panel, ulusal kazananlar ve ikinciler arasından en iyi 20 projeyi seçiyor. En iyi 20 proje daha sonra Uluslararası kazananları seçen Sir James Dyson tarafından inceleniyor.
KİMLER KATILABİLİR?
Adaylar, lisans veya lisansüstü mühendislik/tasarım ile ilgili bir derse en az bir yarıyıl kayıtlı veya son dört yıl içinde kayıt yaptırmış olmalıdır. Bu dersler, James Dyson Ödülü’ne katılmak için seçilen bir ülke veya bölgedeki bir üniversitede olmalıdır. Ekip başvuruları söz konusu olduğunda, tüm üyeler James Dyson Ödülü’ne katılmak için seçilen bir ülke veya bölgedeki bir üniversitede lisans veya yüksek lisans programına en az bir sömestr için kayıt yaptırmış veya son dört yıl içinde eğitim almış olmalıdır. En az bir ekip üyesi, mühendislik veya tasarım alanında eğitim görmüş olmalıdır.
KAZANANLAR NE ELDE EDİYOR?
Ulusal kazananlar, icatlarının gelişiminde bir sonraki aşamaya geçmek için 5 bin Sterlin, uluslararası kazananlar ise 30 bin Sterlin’e kadar para ödülü almaya hak kazanıyor. Teşvik ödülünün yanı sıra medyada görünürlük elde ediliyor. James Dyson Ödülü kazananları açıklandığında, ürün geliştirmeyi ve sosyal çevre edinmeyi desteklemek için kapılar açılıyor.
Geçmiş kazananlar, fikirlerinin hayata geçirilmesinde en değerli katkılardan biri olarak ödülün getirdiği farkındalığın altını çiziyor. Aynı zamanda ödülün, icatlarını ticarileştirenler için bir sosyal çevre ağı da bulunuyor. Ödülü kazananların bağlantı kurmaları,deneyimlerini paylaşmaları ve kazananlar arası mentorluk yapmaları için çeşitli etkinlikleve fırsatlar yaratılıyor.
TÜRKIYE’DE JAMES DYSON ÖDÜLÜ
2022 yılında Türkiye’de ilk defa düzenlenen ve iki senedir de büyük ilgi gören yarışmanın, 2022 yılı James Dyson Ödülü ulusal kazananı, göğüs fizyoterapi yönteminin, fizyoterapistler veya hasta yakınları tarafından hastalara doğru ve etkin bir şekilde uygulanmasını sağlayan “PhysioCircle” projesiyle Orta Doğu Teknik Üniversitesi Endüstriyel Tasarım Bölümü mezunu ve aynı bölümde yüksek lisans öğrencisi olan Selami Erdoğan olmuştu.
2023 yılında ise James Dyson Ödülü’nün Türkiye ulusal kazananı ise yangınları gerçek zamanlı olarak algılayan IoT tabanlı bir sensör sistemi olan, Karbondioksit ve sıcaklık seviyeleri yükseldiğinde yetkililere haber vererek yangın yayılmadan önce müdahale etmelerini sağlayan, “ForestGuard2.0” projesiyle Bilgi Üniversitesinden Suat Batuhan Esirger oldu. “ForestGuard2.0” projesi, ulusal başarısının yanı sıra uluslararası ilk 20 kazananlar listesine girerek ülkemizi global arenada da temsil etti.