2024’ün En Harika 5 Elektronik Cihazı

0
Apple Vision Pro.

Oyuncak olmayan 200 dolar altı bir drondan, sıkıcı (iyi anlamda) bir telefona kadar.

2024’ün başında en iyi elektronik cihazlar listemizin neye benzeyeceğini sorsaydınız, rabbit R1 veya Humane Ai Pin gibi yapay zeka güdümlü acayip cihazlarla dolu olacağını tahmin ederdik. “Şimdi Yapay Zekalı” cümlesi, 2020’lerde tüketici elektroniğine hakim olmuş bir kalıp. Bu cihazlar yapay sinir ağlarının gücüne, telefonlara veya akıllı buzdolaplarına bel bağlamaksızın hayatlarımıza eşi görülmemiş şekillerde dahil olacak katıksız bir erişim vadediyordu. Sonrasında cihazlar görücüye çıktı. Yazılım yavaş ve hata dolu, donanım ise hantaldı. Belki de bu bağımsız yapay zeka cihazlarının da popüler olduğu bir yılı gelecek ve geriye bakıp, bu mütevazı başlangıçlara gülümseyeceğiz. Gerçekte ise 2024’ün büyük buluşu Apple’dan, uzun süredir konuşulan Vision Pro başlığı olarak geldi. Cihazın giderilecek sorunları var ama kullanmaya başladıktan sadece birkaç dakika sonra farklı, önemli ve doğrusunu söylemek gerekirse epey muhteşem bir şey olduğu belli oluyor. Listede ayrıca Sony’nin profesyonel ölçekli yenilikçi kamerası, şimdiye kadar kullandığımız en erişilebilir dron ve eğlencesi olmayan bir telefon var; elbette iyi anlamda eğlencesi olmayan.

Yılın Buluşu

Apple’dan Vision Pro: Artırılmış gerçeklikte yeni bir boyut

Fotoğraf: Apple

Elektronik cihaz bloglarında ve teknoloji sitelerinde neredeyse on yıldır Apple’ın VR’ına dair güvenilir söylentiler geziyordu. İnsanların gördüğünü iddia ettiği cihaz, tüketici teknolojisinin Koca Ayak’ıydı ama kimse var olduğunu bile bilmiyordu. Ardından Şubat ayında, herkesin bildiği bu ormandan şaşırtıcı bir tasarım ve 3.500 $’lık devasa bir fiyat etiketiyle Vision Pro ortaya çıktı. Ayrıca R serisi yeni bir çip ve uzamsal hesaplama için geliştirilmiş özel bir işletim sistemi taşıyordu.

Donanım açısından bu başlık, her bir göze 4K’yı aşkın kalite dağıtan 23 milyon piksellik bir ekran sunuyor. Gerçek bir AG cihazı, dolayısıyla harici kameralar dış dünyanın anlık görüntüsünü ekrana pompalıyor. Sanal ekranlar, AG oyun tahtaları ve diğer dijital eserler, gerçek dünyanın görüntüsüyle benzersiz şekilde bütünleşiyor. Aslında başlığı çıkarıp gerçek dünyada yüzen arayüz ekranları olmadığını görmek sarsıcı. Kullanılacak kumanda, basılacak düğme ya da kullanıcı ile artırılmış alan arasında başka bir engel yok.

AG başlıkları daha önce de vardı ancak gösterdiği potansiyel miktarı sebebiyle ödülümüzü bu başlık alıyor. Cihaz, Apple’ın genel donanım planının bir parçası. Yeni iPhone kameraları, AG’de tüketim uzamsal video çekmek üzere belli bir dizilime sahip. Tanıdık uygulamalar, başlıklar için özel olarak tasarlanan artırılmış deneyimler sunabiliyor. Donanımın sonraki sürümünün, gözlerinizin harici ekranda görünen ürpertici görüntüsünü es geçmesini bekliyoruz. Yine de Apple’ın bir sonraki sefer yapacağı şeyi merakla bekliyoruz çünkü bunun gibi bir deneyimde tüketici dostu bir fiyat, oyunu gerçekten değiştirebilir.

Sony’den A9 III: Yamuk görüntüleri ortadan kaldıracak ilk aynasız tüketici kamerası

Fotoğraf: Sony

Sıradan bir dijital kamerayla (cep telefonunuzdaki de dahil) hızla hareket eden bir cismin fotoğrafını veya videosunu çektiğinizde, o haşmetli titreme etkisini fark etme ihtimaliniz vardır. Dijital kamera sensörleri her pikseli aynı zamanda yakalamaz; bunun yerine, art arda yatay sıraları tararlar ve bu durum, hızlı hareket nesnelerin yamulmuş veya bozulmuş görünmesine sebep olabilir. Sony’nin A9 III kamerası ise küresel bir denklanşör kullanıyor; yani her pikseli eş zamanlı şekilde ateşliyor. Sonuç olarak, karedeki nesneleri bozmadan, saniyenin 1/80.000’ine kadar ulaşan denklanşör hızlarında görüntü yakalayabiliyor. Şirket bu başarıya yeni tasarlanan istifli bir sensörle ulaşmış; yani ışığı yakalayan aynı yongada, içine yerleştirilmiş bir hesaplama donanımı da bulunuyor. Sonuç olarak, her şey birbiriyle bütünleştirildiği için tipik bir kamera sisteminden daha hızlı çalışabiliyor. Bu hız, düşük ışıkta çekim yaparken görüntülerin biraz daha parazitli olması gibi birtakım ödünleşmeler de gerektiriyor ama piyasadaki en hızlı tüketici kamerası için ödenmesi gereken ufak bir bedel bu.

DJI Neo: Oyuncak olmayan 200$ altı bir dron

Fotoğraf: DJI

Ucuz dronların çoğu oyuncaktan başka bir şey değil. Dandik kameralar, çok temel (varsa) uçuş sensörleri, gecikmeli kontroller ve ucuz parçalar sunuyorlar. DJI’ın Neo dronu sadece 135 gram tutuyor (uçuştan önce FAA’ya kayıt gerektirecek sınırın epey altında) ve bir pilotun avuç içinden havalanabiliyor. Komutları Wi-Fi yoluyla bir akıllı telefon uygulamasından alıyor ama sonradan yükseltmek için DJI kumandalarıyla da uyumlu. Dron, çok daha büyük ve daha pahalı modeller gibi bir özneyi otomatik olarak izleyip takip edebiliyor veya önceden programlanmış pek çok uçuş güzergâhında uçabiliyor. Neo bir oyuncak değil, gerçek bir dron hissi veriyor. Kendinize bir tane alırsanız fazladan pil de almanızı öneriyoruz (her hücre yalnızca gerçekçi bir şekilde size 15 dakika uçuş süresi veriyor) fakat reklam dolarları akmaya başlamadan önce havadan 4K çekmek isteyen içerik üreticiler için bu büyük bir olay.

BOOX’tan Palma: İyi anlamda eğlencesi olmayan bir e-mürekkep telefon

Fotoğraf: BOOX

Akıllı telefonlar çok fazla eğlenceli. O parlak renkli ekranlar beyinlerimizi dopaminle köpürtüyor, boş zamanımızı emiyor ve The Rizzler gibi şeylerin ızdırapla farkında olmamızı sağlıyor. BOOX Palma, bu sorunlara 6,13 inçlik e-mürekkep ekranıyla çare olmaya çalışıyor. Ekran, e-kitap okuyucu gibi yavaş şekilde yenilenen monokrom bir yapıda. Teknik olarak tümüyle Android’le çalışıyor fakat sonu gelmeyen kaydırmalara izin vermiyor. Bunun yerine, kullanıcıları basit widget’lar oluşturarak gerekli bilgiler ve uygulamalarda gezinmeye teşvik ediyor. Metinler 1.200 dpi çözünürlüklü ekranda harika görünüyor ve bu, bilgiyi çok daha sağlıklı bir şekilde tüketmenin harika bir yolu. Telefonunuzun yerini her durumda tutmuyor ama kendinizi gece geç saatlerde yaptığınız o TikTok maratonlarından uzaklaştırmak için ideal.

Qualcomm’dan Snapdragon X serisi yongaları: Windows bilgisayarlar için yapılmış, gücünü yapay zekadan alan bir beyin

Görsel: Qualcomm

Muhtemelen neredeyse her dizüstü bilgisayara güç sağlayan büyük çip üreticilerine aşinasınızdır. AMD, Intel veya Apple’dan birini tercih edersiniz. Bu sene Qualcomm, şirketin mobil donanım yaklaşımını tam teşekküllü PC’lere ve Microsoft Surface Pro gibi güçlü tabletlere kadar genişletme amacı taşıyan Snapdragon X Elite yongasını görücüye çıkardı. Hem Intel hem de AMD, genel performans ile pil ömrünü dengelemek için yongalarının çekirdeklerini yüksek güçlü ve verimli sınıflarına ayırıyor. Fakat Qualcomm’un yongaları, tüm çekirdeklerini “yüksek performans” olarak belirlemiş. Bunun yanında da fiş çekildiği zaman performansta ciddi düşüşler olmadan uzun bir pil ömrü vaadi geliyor. İlk nesil Copilot+ PC’ler, büyük oranda incelik ve performansa odaklanmıştı fakat bu yeni yonganın, hayalini kurduğumuz tüm o tuhaf biçimli Windows PC’lerin anahtarı olacağından umutluyuz.

Yazar: Stan Horaczek/Popular Science. Çeviren: Ozan Zaloğlu.

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz