21 TB’lık Kaynak Kodu, Bilinmeyen Bir Tarihe Kadar Kuzey Kutbu’na Gömüldü

0
GitHub

Eğer kıyamet günü gelirse aklınızda olsun: Önlemler alındı. Kuzey Kutbu’ndaki soyutlanmış bir takımadada yer alan Svalbard Küresel Tohum Bankası’nda (diğer adıyla Norveç’in ‘Kıyamet Deposu’), dünyadaki en dayanıklı tohum bankası olması amacıyla tasarlanmış kale gibi bir sığınakta; 1 milyonun üzerinde tohum örneği tutuluyor.

Fakat Svalbard, tohumlardan daha fazla şeyi koruyor. Aynı dağda, terk edilmiş bir kömür madeni de artık güvenli bir yer haline geliyor: Kuzey Kutbu Dünya Arşivi, günümüz itibarıyla dünyanın verisini belirsiz bir süreye kadar muhafaza ediyor. Üstelik bu tesise, akıllara durgunluk veren bir ölçekte bağış yapılmış.

Dünyada en fazla açık kaynak koda ev sahipliği yapmasıyla bilinen GitHub, (bu yılın Şubat ayı itibarıyla) halka açık aktif kod kaynaklarının tamamını Kuzey Kutbu Dünya Arşivi’ne aktarmış. Şirket, GitHub Kuzey Kutbu Kod Deposu’nu kurmayı hedefliyor.

GitHub’un stratejik programlar müdürü Julia Metcalf, şirketin blog sayfasında şöyle açıklıyor: “Görevimiz, kodlarınızı bin yıl dayanması için inşa edilmiş bir arşivde depolayarak; açık kaynaklı yazılımı gelecek nesiller için muhafaza etmek.”

İlk olarak geçen yıl duyurulan bu projede ilk nakliyat, platformun en önemli açık kaynak kod veri havuzlarından 6.000 tanesinin yer aldığı bir depoyla, 2019’un sonlarında yapılmış.

Koronavirüs salgını sebebiyle durdurulan çalışmalar ve kapatılan sınırlar yüzünden büyük zahmetle kotarılan bu yeni nakliyat ise daha da ileri gidiyor ve piqlFilm adı verilen dijital arşiv filmine 186 rulo halinde yazılmış 21 terabaytlık dev bir veri yükünü muhafaza ediyor.

Peter Dockrill/ScienceAlert. Ç: O.

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz