Bu bir dünya rekoru olabilir.
26 yaşındaki Tina Gibson yedi yıl önce evlendiğinde, doğal şekilde çocuk sahibi olamayabileceğini biliyordu. 33 yaşındaki kocası Benjamin Gibson’ın, erkekleri kısır yapabilen bir sağlık durum olan kistik fibrozu vardı.
Doğu Tennessee bölgesinde yaşayan çift, bunun yerine evlat edinmeye ve kendileri hazır hale gelene kadar birkaç çocuğa bakmaya karar verdi.
Ardından, geçen sene çocuklara bakarlarken verdikleri bir mola esnasında Gibson’ın babası aradı ve haberlerde embriyo evlatlığı adı verilen bir şey duyduğunu söyledi. Gibson bu fikri kafasından atamadı.
2016 yılının Ağustos ayında, embriyo evlatlığı için başvuru yaptı ve ilkbaharda, ismi açıklanmayan bir bağışçıdan alınan üç embriyo, kendi rahmine nakledildi.
Gibson’ın CNN’e söylediğine göre kendisi nakil için hazırlanırken, bir doktor ve laboratuvar müdürü gelip, seçtiği embriyoların “dünya rekoruna” yol açabileceğini açıklamışlar.
Gibson 25 Kasım’da, Emma Wren Gibson isimli sağlıklı bir kız bebek dünyaya getirdi.
Tina Gibson, NBC‘ye şöyle aktarıyor: “İnsanlar, ‘hey, bu şey bilim sayesinde oldu’ diyor ancak hayır, ben bunun Tanrı’dan gelen bir hediye olduğunu düşünüyorum. Bu kesinlikle Tanrı’nın bir hediyesi.”
Tennessee, Knoxville’daki Ulusal Embriyo Bağış Merkezi (Gibson’ın hamile kalmasına yardımcı olan embriyo evlat edinme programı), Knoxville’daki Tennessee Üniversitesi Preston Tıb Kütüphanesi’nde bulunan araştırma ekibine atıfta bulunarak, doğmadan önce en uzun süre donmuş halde kalan embriyo rekorunun Emma’ya ait olduğunu söylüyor.
NEDC yetkililerinin Salı günü söylediğine göre embriyo, 14 Ekim 1992 tarihinde dondurulduğunda Gibson yaklaşık 18 aylıktı ve 13 Mart 2017 günü embriyoloji laboratuvarı müdürü Carol Sommerfelt tarafından çözdürüldüğünde, 24 yaşında olmuş oluyordu.
CNN’in aktardığına göre, çözülen embriyoların yaşı karşısında şaşkınlığa uğrayan Gibson, Mart ayında “Sadece 25 yaşında olduğumu hayal edebiliyor musunuz? Bu embriyo benim en iyi arkadaşım olabilirdi” demişti.
MIRACLE BABY: Emma Wren was born after being frozen for more than 24 years as an embryo. Her mother says she's a miracle and will have quite the story to tell someday. @wbir READ: https://t.co/iSAw1Yk1jQ pic.twitter.com/k6TFCqLJNg
— Madison Wade (@madisoncwade) December 19, 2017
Ancak bazı uzmanlar, Emma’nın doğumunun gerçekten bir rekor olup olmadığının belirsiz olduğunu söylüyorlar.
New York’taki New Hope Doğurganlık Merkezi’nde tüp bebek araştırma ve geliştirme bölümünün müdürü olan Zaher Merhi CNN’e konuşarak, Amerikan şirketlerinin, naklettikleri embriyoların yaşını hükümete bildirmelerinin gerekmediğini, sadece hamileliğin sonucunu bildirmelerinin yeterli olduğunu belirtiyor.
“Kimsede bu kayıtlar yok” diyor.
Bazı uzmanlar, önceki rekorun 2011 yılında kırıldığını ve o zamanlar New York’taki bir kadının, 20 yıl önce dondurulan bir embriyodan sağlıklı bir erkek çocuk dünyaya getirdiğini söylüyorlar.
Embriyoları Gibson’ın rahmine nakleden Sommerfelt, böylesine büyük bir yaşta olan embriyoların sağlıklı bir bebeğin doğumuyla sonuçlanması karşısında hayrete düştüğünü söylüyor.
“24.5 yıl önce, dondurarak saklamanın ilk, yavaş ve eski yöntemleri kullanılarak dondurulan embriyoların yüzde 100 oranda hayatta kalabildiğini görmek, insanı çok mutlu ediyor” diyor Sommerfelt bir basın bülteninde.
Hastalık Denetim ve Önleme Merkezleri’ne göre, 15 ile 55 yaş arasındaki Amerikalı kadınların yaklaşık yüzde 12’si (veya 7.3 milyon kadın), bir çeşit doğurganlık hizmeti kullanmış.
Destekli üreme teknolojilerinin kullanımı, geçtiğimiz on yılda iki katına çıktı ve 2015 yılında bu süreçler, 73.000 bebeğin doğumuyla sonuçlandı; yani ABD’deki tüm doğumların yaklaşık 1.6’sıyla.
Knoxville’daki NEDC, kendi internet sitesinde yazdığına göre, temeli 2003 yılında atılan ve 50 eyaletin tümünden embriyo alan inanç temelli bir kuruluş.
İnternet sitesinin söylediğine göre, bağışlanan embriyoların yaklaşık yüzde 75’i, dondurma ve çözdürme süreçlerinde hayatta kalıyor ve nakillerin yaklaşık yüzde 49’u canlı bir doğumla sonuçlanıyor.
İnternet sitesinde bulunan canlı bir bebek sayacı, Salı günü itibariyle 686 bebeğin doğmuş olduğunu gösteriyor.
Pazarlama ve geliştirme müdürü Mark Mellinger, CNN’e şöyle söylüyor: “Bizler varoluş sebebimizin, insan embriyosunun kutsallığını ve yüceliğini korumak olduğunu söylüyoruz. Bizler, embriyo bağışının ve embriyo evlatlığının büyük bir savunucusuyuz.”
Gibson, embriyonun yaşı karşısında şaşırdığı söylese de, CNN’e “sadece bir bebek istiyordum” diyor.
“Bunun bir dünya rekoru olup olmaması umrumda değil” diyor.
“Emma, çok tatlı bir mucize” diyor Benjamin Gibson. “Bu kadar yıl önce dondurulmuş olduğu için bence epey mükemmel görünüyor.”
The Washington Post
Muazzam ötesi ama tam olarak mantıksal bi dayanağa dayandıracak olursak temelindeki işleyiş nasıl oluyor yani dondurup tekrar çözdürme olayı zarar vermeden nasıl gerçekleşebiliyor . Teşekkürler