25 Milyon Yıllık Bandıra Eşek Arısı

0

Oregon State Üniversitesi’nde yapılan bir çalışmada, 25 milyon yıl önce ağaç reçinesine hapsolan ve reçine fosilleşip kehribara dönüşünce muhafaza olan dört yeni bandıra eşek arısı türü belirlenmiş.

OSÜ’de araştırmacı olan George Poinar, “Bazı bandıra eşek arısı türleri, binalardaki hamam böceklerini kontrol altına almada bile kullanılmıştı” diyor. “Bu eşek arılarına bazen hamam böceği habercisi deniyor; eğer bandıra eşek arıları görürseniz, etrafta en az birkaç tane hamam böceği olduğunu bilirsiniz. Bizim çalışmamız, bu eşek arılarının 20 veya 30 yıldır buralarda olduğunu gösteriyor; muhtemelen hamam böceklerine ilişkin aynı davranış kalıplarıyla birlikte…”

Bilimsel olarak Evaniidae şeklinde bilinen ve Hymenoptera takımına ait olan bandıra eşek arıları, bu yaygın isimlerini karınlarının bir bayrağı andırmasından almış. Bandıra; bir gemide yer alan ve genelde gemi ya da teknenin arka tarafında dalgalanan, geminin ülkesini gösteren büyük bayrağa deniyor.

OSÜ Fen Bilimleri Fakültesi’nde çalışan emeritus profesör ve uzak geçmişin biyoloji ile ekolojisi hakkında daha fazla şey öğrenmek üzere kehribarda hapsolmuş bitki ve hayvan biçimlerini kullanmada uluslararası bir uzman olan Poinar, “Bu eşek arıları etrafta gezdikçe, sanki bayrak sallıyorlarmış gibi; ‘bayrakları’ sürekli yukarı aşağı hareket ediyor” diyor.

Günümüzde 20 cinse dağılmış, yaklaşık 400 bandıra eşek arısı türü bulunuyor. Bu eşek arıları, kutup bölgeleri dışında her yerde yaşıyorlar. Uzunlukları genelde 5 ila 7 milimetre oluyor ve sokmuyor ya da ısırmıyorlar; fakat yumurtadan çıkmamış hamam böcekleri için ölümcül oluyorlar.

Steve Lundeberg/Oregon State Üniversitesi. Ç: O.

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz