BAE, Modern Savaşlarda Kullanılmak Üzere Geliştirdiği Eski Tankını Sergiledi

0

Geçtiğimiz hafta, savunma endüstrisinden birçok firma yeni teknolojilerini tanıtmak üzere ABD’nin Washington kentinde Birleşik Devletler Ordusu Kurumu tarafından düzenlenen konferansta buluştu. Savunma sanayisi devlerinden BAE olarak da bilinen British Aerospace Engineering (Britanya Havacılık ve Uzay Mühendisliği) de fuara bir tank getirmişti. “Expeditionary Light Tank (Seferi Hafif Tank)” isimli bu araç, ordunun kargo uçaklarında taşınabilecek, paraşütle yere bırakılabilecek ve iniş yaptıktan birkaç dakika sonra hareket edebilecek kabiliyette bir tank yapılması talimatnamesine uyularak yapılmıştı. Buraya kadar olan kısım gayet normal duruyor olabilir. Ancak işlerin garipleşmeye başladığı nokta tankın tasarım tarihi. Yeni bir tasarım ürünü olmayan tank, 1995’ten kalma bir tasarıma dayanıyor.

20 yıllık bir tankın modern bir fuarda yer almasının nedeni, modelin ortaya çıkış sebebiyle doğrudan ilintili. 1980’lerin sonlarında ve 1990’ların başlarında ABD ordusu, kargo uçaklarından yere paraşüt vasıtasıyla indirilebilecek, Vietnam savaşından kalma Sheridan tanklarının yerini alacak bir hafif tank modeli arayışı içerisindeydi. Program 1996 yılında bütçesel sebeplerden dolayı iptal edilince, bu tasarımda seri üretim bir modele dönüşmeden rafa kaldırılmış oldu.

BAE’nin bu tank modeli o zamanlarda ortaya çıkan altı prototipten biriydi ve M8 adını almıştı. ABD ordusunun hâlâ gelecek nesil bir hafif tank arayışı olduğunu öğrenen BAE, elindeki yirmi yıl öncesinden kalma modeli fuara getirerek modelin üretime hazır olduğunu göstermek istedi. Havadan yere bırakılmaya uygun, 18 ton gibi hafif bir ağırlığa sahip olan tank eklenebilecek ekstra zırhla birlikte 24 ton ağırlığa ulaşabilmekte. 550 beygir gücünde bir dizel motor vasıtasıyla hareket eden tank, üç personel taşımakta ve 105 mm’lik topuyla dakikada 12 atış yapabilmekte. Söz konusu model, hafif kalabilmek adına ağır tankların aksine metal yerine lastik palet kullanmakta.

Ordu hafif tank projesini, gelecekte uygun bütçe bulunduğu takdirde gerçekleştirilmek üzere ajandasında tutmakta. Popular Science’a konuşan BAE ise bu hareketini görüşmelerin başlaması amacıyla gerçekleştirilen bir jest olarak nitelendirmekte.

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz