NASA insansız Orion aracını uzaya fırlatacak
4 Aralık perşembe günü, NASA dört kişlik mürettebatı uzayın hiç olmadığı kadar derinliklerine taşımak için tasarlanmış Orion kapsülünün ilk test uçuşunu gerçekleştirecek. Bu test uçuşu insansız gerçekleşecek fakat Orion’un sistemlerinin uzaydaki uç derecelerdeki sıcaklıklarda ve yüksek radyasyonlu ortamda nasıl tepki verdiğini gösterecek.
Orion, Cape Canaveral Hava Üssü’nden bir Delta IV roketiyle fırlatılacak. Dünya yörüngesine ulaşınca roketin Orion’u içeren üst aşaması Delta IV’ün geri kalanından ayrılacak ve Orion, dünya etrafında tam bir tur atacak.
İşin eğlenceli kısmı buradan sonra başlıyor. Üst aşamanın kendi roketi ateşlenerek Orion’u dünya yüzeyinden neredeyse 6.250 km yükseğe, yani Uluslararası Uzay İstasyonu’nuyla dünya arasındaki uzaklığın 15 katına taşıyacak. Orion burada, Güneş’ten gelen yüklü parçacıkların Dünya’nın manyetik alanında hapsolduğu, simit biçimli Van Allen radyasyon kuşaklarından geçecek. Böylece NASA kapsülün koruma kalkanını test edebilecek ve insanları taşımak için güvenli olup olmadığına bakacak. Uzay aracı bunun için 1.200 algılayıcıdan oluşan bir diziyle donatılmış.
Tüm test dört saatten biraz fazla sürecek. Orion, dünyaya dönerken roketin üst aşamasından ayrılacak ve saatte 33.000 km gibi baş döndürücü bir hızla atmosfere girecek. Her şey yolunda giderse, kapsül bir dizi paraşüt açarak Pasifik Okyanusu’na inecek.