Orbital ATK’nin Roketi 2014’teki Patlamanın Ardından Yeniden Kalkışa Geçiyor

0
Yeni ve geliştirilmiş Antares 230 roketi iki RD-181 makinasıyla havalanacak.

Yepyeni makinalarla fırlatılmaya hazır.

Yeni ve geliştirilmiş Antares 230 roketi iki RD-181 makinasıyla havalanacak.
Yeni ve geliştirilmiş Antares 230 roketi iki RD-181 makinasıyla havalanacak.

SpaceX roketlerle problem yaşayan tek firma değil. Orbital ATK, Ekim 2014’te Antare roketinin kalkışından birkaç saniye sonra, Uluslararası Uzay İstasyonu’na (UUİ) ait binlerce liralık malzemenin yanmasıyla sonuçlanan patlamanın ardından hiç havalanmamıştı. Şimdi, eğer Nicole kasırgası Florida’da büyük bir sorun yaratmazsa, 16 Ekim saat 08.03 (Doğu)’teki deneme fırlatmasıyla firma sonunda büyük bir geri dönüş yapacak.

Roketin kalkışı, daha sonra Florida’da tahmin edildiği kadar büyük bir sıkıntıya neden olmasa da, Matthew kasırgası nedeniyle zaten ertelenmiş, bu durum sadece ekibin çalışmalarını kısa bir süre aksatmıştı. Roket kalkışa geçtiği sırada, Antares 230’un uzay istasyonundaki astronotlar için 20.100 liralık tedarikle havalanacağı belirlendi.

Orbital’in kalkışa birkaç ay önce hazırlanması gerekiyordu ancak bazı aksaklıklar meydana geldi. Ancak şirketin Antares roketini baştan sona yeni makinalarla güçlendirdiği düşünülürse, bu beklenilen bir durum. Bu yenilemeden dolayı roketin yeni ismi “Antares 230” olurken, firma kargolarını başka şirketlerin roketleriyle uzay istasyonuna gönderdi.

The Orbital ATK Antares rocket, with the Cygnus spacecraft onboard suffers a catastrophic anomaly moments after launch from the Mid-Atlantic Regional Spaceport Pad 0A, Tuesday, Oct. 28, 2014, at NASA's Wallops Flight Facility in Virginia. The Cygnus spacecraft was filled with supplies slated for the International Space Station, including science experiments, experiment hardware, spare parts, and crew provisions. Photo Credit: (NASA/Joel Kowsky)
28 Ekim 2014 günü Orbital ATK firmasına ait Antares 230 roketi kalkışının hemen ardından parçalandı.

Ekim 2014’teki patlama roketlerden birinin neredeyse antika olan AJ 26 makinasındaki hatalı turbo pompa yüzünden gerçekleşmişti. (Yakıt yanma odasına girmeden önce turbo pompa baskı yapıyordu.) Bu nedenle problemi çözmek ve makineleri iyileştirmek için Antares 230 Rus imalatçıların roket için özel olarak tasarladıkları iki RD-181 makinası ile havalanacak.

SpaceX firmasının en erken kasıma kadar kullanım dışı olması nedeniyle, bu aralar Orbital’in harekete geçmesi için iyi bir dönem olduğu söylenebilir.

 

10/13/2016 10:04 (Doğu): Bu metin yeni kalkış programı ve Nicole kasırgası hakkında yeni bilgilerle güncellendi.

10/10/2016 05:30 (Doğu): Bu metin yeni kalkış programı ve Matthew kasırgası hakkında yeni bilgilerle güncellendi.


Çeviren: Ayşegül Alyamaç

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz