Asteroidler güneş sistemindeki son keşfedilmemiş alanlardandır. NASA bu alandaki bazı boşlukları doldurmak üzere, yeni tür asteroidleri ziyarete yönelik, 2030’lara uzanan iki misyon duyurusu yaptı.
2023’de yola çıkacak olan Psyche isimli uzay aracı, daha önce üzerinde çalışılan çamur, buz ve kayadan oluşan toplardan farklı bir asteroidi keşfetmek için Mars ile Jüpiter arasındaki asteroid kuşağının içine dalacak. “16 Psyche” bir metal devi; çapı 209 kilometre, demir ve nikelden oluştuğu sanılıyor.
16 Psyche, bir gezegen embriyosundan, başka bir deyişle Mars büyüklüğünde bir bebek dünyadan arta kalan çekirdek olabilir. Şiddetli çarpışmaların kayalık dış katmanları patlatıp geriye Dünya’nın metalik çekirdeğine çok benzer bir asteroid bırakmış olabileceği düşünülüyor.
Psyche ekibi bu asteroidi inceleyerek, gezegenlerin nasıl oluştuğuna ve nasıl çekirdek manto ve kabuk katmanlarına ayrıldığına dair daha fazla bilgi edinmeyi umuyor.
Psyche Araştırma Şefi Lindy Elkins-Tanton “bu, kaya ya da buz değil metalden yapılmış yeni bir dünya türünü araştırma fırsatı” diyor ve ekliyor: “16 Psyche bu özelliğe sahip olduğu bilinen, güneş sistemindeki tek uzay nesnesi, bizimki de bir çekirdeği insanların ziyaret etmesinin mevcut tek yolu.”
Eğer planlandığı tarihte fırlatılırsa, uzay aracı 16 Psyche’ye 2030’da ulaşacak ve bu devasa metal parçasını 20 ay boyunca inceleyecek.
Lucy diye isimlendirilen bir başka misyon, Jüpiter yörüngesindeki Truva asteroidleri keşfetmek üzere Ekim 2021’de fırlatılacak. “Truvalar dış gezegenleri oluşturan en eski materyallerin kalıntıları oldukları için, güneş sisteminin tarihçesini çözmemize yarayacak hayati ipuçları taşırlar” diyor Harold Levison, Lucy misyonu ekibinin baş araştırmacısı. Söylediğine göre “Lucy, adını aldığı insan fosili gibi, bizim köklerimizi anlamamız konusunda devrim yaratacak.”
Her iki misyon da NASA standartlarına göre hesaplı; maliyetleri en çok 450 milyon $ civarında.