Bazen su ve bilgisayarlar karışır.
Bilim insanları, elektronik cihazlarımızı serin ve en yüksek hızlarda çalışır halde tutmaya yardımcı olabilecek yeni bir su damlası yapısı geliştirdiler. Daha iyisi ise, bunun sıcak bölgeleri hedef alıyor olması.
Doğal olarak suyu iten ağustosböceklerinin süper su itici kanatlarından esinlenen küçük su damlası soğutma yöntemi, bugün elektronik cihazlarımızda bulunan yapılardan daha akıllı ve daha becerikli olma potansiyeline sahip.
Bilgisayar yongaları ısınmayı sevmezler (bu yüzden içinde fanlar vardır) ve Duke Üniversitesi’nde bulunan takım, kendi minyatür buhar odalarının, akıllı telefonlardan elektrikli arabalara kadar her şeyin verimini artırabileceğini söylüyor.
Araştırmacılardan biri olan Chuan-Hua Chen şöyle söylüyor: “Daha iyi bir soğutma yapısı, daha hızlı bilgisayarlara, daha uzun dayanan elektronik cihazlara ve daha güçlü elektrikli araçlara olanak sağlayacaktır.”
Bunun sebebi, elektronik cihazlar düzgün şekilde soğutulmadığı zaman yavaşlamaları ve daha az güvenilir hale gelip daha sık iflas etmeleri.
Yeni sistem, su damlaları birleştiği zaman, doğal şekilde ufak bir enerji miktarı üretme şeklinden faydalanıyor. Damlanın yüzey alanı azaldığı zaman, düzleşmesi için daha az enerji gerekiyor.
Eğer esas malzeme yeterince su iticiyse, serbest bırakılan bu enerji, damlacıkların yüzeyden zıplamasına yol açıyor. Bu durum, ağustosböceği için önemli bir kendi kendini temizleme yöntemi.
Bu teknolojiyle, ıslaklık içeren sünger benzeri bir madde, elektronik cihazların altına konuluyor. Islaklık, sıcak bölgelerin yakınında buharlaşıyor ve süngerin altındaki su itici bir yüzeye yönlendiriliyor.
Su burada yoğunlaşıyor ve malzemenin içinde bulunan edilgen soğutma yapıları, ısıyı ıslaklıktan dışarı taşıyor. Su toplandıkça damlacıklar birleşiyor ve suyu iten kaplama, bunların süngere geri zıplamasına neden oluyor. Su burada yeniden hapsoluyor ve süreç tekrarlanıyor.
Yeni soğutma yönteminin sahip olduğu üstünlüklerden birisi de, herhangi bir yönde çalışıyor olması, çünkü yerçekimine dayanmıyor. Ayrıca, dâhili bir dikey ısı kaçış işleyişine sahip. Oysa mevcut pek çok soğutma yapısı, ısıyı tek düzlem boyunca dağıtıyor.
Chen şöyle açıklıyor: “Örnek olarak, selden kaçınmak amacıyla yağmuru geniş bir bölgeye yaymak faydalıdır. Fakat eğer zemin ıslaksa, suyun dikey olarak kaçabileceği bir yol yoktur ve sel kaçınılmazdır.”
Araştırmacılar, çalışmanın günümüzün elektronik cihazlarında kullanılabilecek bir şekle getirilmesi için hâlâ tamamlanması gerektiğini itiraf ediyor (özellikle uzun vadeli kullanım için uygun malzemeler bulma konusunda), fakat fikrin sağlam olduğunu göstermiş durumdalar.
“Bu yapıyı, en azından, en ünlü soğutma çözümü olan bakır bir ısı dağıtıcısıyla karşılaştırılabilir bir noktaya getirmemiz birkaç yılımızı aldı. Fakat şimdi ilk defa, endüstri standartlarının üstesinden gelmek için bir yol bulunduğunu görüyorum,” diye ekliyor Chen.
Araştırma, Applied Physics Letters bülteninde yayınlandı.
Aşağıdaki videoda etkiyi iş başındayken inceleyin:
ScienceAlert