Bir Biyoteknoloji Şirketi Renk Körlüğüne Çare Üretmeye Çalışıyor

0

Renk körü olanlar, olmayanaların gördüğü renklerin sadece yüzde birini görebiliyor. Bu onların hayatını zorlaştıran en büyük sorun. Ayrıca geceleri görüşlerinin düşmesinden dolayı kendileri ve çevredekileri de tehdit altında. Fakat Avalanche Biyoteknoloji şirketinin yardımıyla iki araştırmacı renk körlüğüne tedavi arıyor.

Renk körlüğü X kromozomu üzerinde gerçekleşen bir mutasyon sonucu oluşuyor. Ayrıca erkeklerde, tek X kromozomu olduğu için dişilere göre daha fazla renk görlüğü görülüyor. Çünkü, dişiler X kromozomundaki mutasyonu diğer X kromozomu ile bunu örtebiliyor. Ekipte yer alan Jay ve Maureen Neitz, hastalığın çözümünün bu mutasyonda saklı olduğunu söylüyorlar.

6 yıl önce, Washington Üniversitesi’ndeki kendi laboratuvarlarında, renk körü olduğu bilinen bir örümcek maymununun retinasına yeni gen ekleyerek renk körlüğünü tedavi etti. Eklenen gen, doğuştan renk körü olan bu maymunun retinasında fazladan koni hücreleri (renkli görmeyi sağlayan hücreler) oluşmasını sağladı. Araştırmacılar maymunun sinirsel yolağının bu yeni bilgileri anlamlandırdığını gördüklerinde çok şaşırdı.

Neitzes’e göre bu gelişme, insanlar için de çok önemli. Fakat maymun üzerinde uygulanan retinal operasyon çok riskli. California Berkeley Üniversitesi’nden bir grup bilim insanı ise şu anda bu tedavi yönteminin ameliyatsız olanını gerçekleştirme yolları arıyorlar; bu tedavi edici geni göze farklı şekilde sokmayı deniyorlar. Avalanche Biyoteknoloji şirketi ile çalışan araştırmacılar da bu tedavinin ameliyatsız gerçekleştirilebileceğini umuyorlar ve gelecek yıllarda bu tedaviyi insan hastalar üzerinde de uygulamak istiyorlar.

 

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz