ABD Ordusu, havadan güdümlü yönlendirilmiş enerji silahını test etti.
Geçtiğimiz hafta Raytheon, bir helikopter üzerine monte edilmiş lazer silahının insansız bir hedefe karşı yapılan atış testlerinden başarı ile geçtiğini açıkladı. Test, üzerine lazer monte edilmiş Apache AH-64 helikopteri ile New Mexico’daki White Sands Füze Deney Atış Yeri’nde gerçekleşti. Bir hedef belirleme sistemi, lazerin durağan hedefe odaklanmasını sağladı. Bu testten elde edilen bilgiler, gelecekte helikopterler için üretilecek lazer silahlarının gelişimi hakkında bilgi verecek. Sonraki denemeler, helikopterlerin hareketli hedeflere lazer atışlarını da içerebilir.
Sahip olduğun her şey bir silah ve bir sürü füze olduğunda, tüm problemleri ortadan kaldırabilirsin. Apache helikopterleri bir şeyleri havaya uçurmak için oldukça iyi, ancak daha hassas olmaları gereken zamanlar da var.
Ulusal Savunma Dergisi, Albay John Vannoy’dan şöyle aktarıyor:
Ulusal Savunma Sanayi Derneği’nin sponsorluğunda düzenlenen Özel Operasyon Güçleri Endüstrisi Konferansı’ndaki bir brifingde “Yönlendirilmiş enerji silahlarının kullanılması için inandığım bir niş var” dedi. “Şu an sorulan soru şu: ‘Bunu yapmak mümkün müdür?’ Ticari anlamda henüz bu aşamada değiliz.”
“Bakanlık, araçları veya jeneratörleri yok etmek için yüz binlerce dolara mal olabilecek bir füze göndermek yerine lazer silahı kullanmayı düşünüyor.”
Pentagon’un silahların maliyet dengesizliğinden kurtulmak için planladığı yollardan biri de daha iyi ve daha fazla lazer. Gelişmiş helikopterlerden ve uçaklardan atılan füzeler ve hassas bombalar etkili ancak ucuz değiller ve tek kullanımlık. Silahın maliyeti tanka karşı mantıklı olabilir, ancak makineli tüfek taşıyan bir kamyona karşı değil. Lazerleri geliştirmek pahalı, ancak kullanım maliyetlerinin çok düşük olması öngörülüyor. Tek atışın maliyeti 1 dolar civarında. Bu maliyetleri düşünürsek kamyonları ve binaları yok etmek için bomba yerine lazer kullanmak daha mantıklı geliyor.
Lazerlerin sınırlarının olmadığı söylenemez. Güçlü lazerler çok fazla güce ihtiyaç duyarlar. Bugüne kadar Savunma Bakanlığı tarafından konuşlandırılan tek lazer bir gemide yer alıyordu. Mevcut teknoloji çok fazla umut veriyor. Ancak daha önceki lazer silahları başarısız oldu. Lazerler, ışın demetleri olduklarından çalışmak için temiz havaya ihtiyaç duyar. Yolunun üzerinde duman olması ya da çöldeki gibi toz olması durumunda çalışması oldukça zor.
Kelsey D. Atherton