Wi-Fi bulunan her yerde çalışın.
Kısa bir süre öncesine kadar çevrimiçi ofis uygulamalarının çoğu sınırlı, yavaş ve hatalarla doluydu. Ancak zamanla Google, Microsoft ve Apple gibi şirketler tarafından hazırlanan bu çevrimiçi araçlar masaüstündeki muadilleriyle yarışır hale geldiler.
Bu uygulamalar, Windows’a ve MacOS’a yükleyebileceğiniz ofis programları kadar pek çok özellik veya biçimlendirme seçeneğine sahip olmasa da modern bir internet tarayıcısında çalışarak herhangi bir kurulum gerektirmeden her yerden erişilebilirler.
Burada her bir uygulamayı nasıl kullanacağınızı açıklayacağız.
Google Dokümanlar, E-Tablolar ve Slaytlar
Bir Google hesabınız ve internet tarayıcınız varsa Google Drive arayüzünden de erişilebilen Dokümanlar, E-Tablolar ve Slaytlar’ı kullanmaya başlayabilirsiniz. Sol üst köşedeki büyük, mavi Yeni düğmesini tıklamanız yeterli. Google, kullanıcılarına 15GB’lık ücretsiz alan veriyor. Ancak bu internet uygulamalarında oluşturduğunuz dosyalar bu toplama dâhil değil. (Gerektiğinde alanı yükseltebiliyorsunuz).
Uygulama, birçok tarayıcıyla sorunsuz çalışsa da Google Chrome’u kullanarak daha iyi bir deneyim yaşayabilir ve çevrimdışı destek gibi birkaç ekstra özelliği de kullanabilirsiniz. Dokümanlar, E-Tablolar ve Slaytlar uygulamalarının hangisinde çalışırsanız çalışın arabirimleri her birinde göreceli olarak benzerdir. Belgeniz, e-tablonuz veya sunumuzun üst tarafında temel özelliklere ve komutlara erişmek için bir araç çubuğunun yanı sıra çevrimiçi uygulamalarda olması gereken her şeyi bulabileceğiniz bir dizi menü başlığı göreceksiniz. Masaüstünüzde çalışan ofis programlarında olduğu gibi metin, hücreler ve nesneleri ana pencerede tıklayıp biçimlendirebilirsiniz.
Sağ üst köşede Yorumlar ve Paylaş düğmeleri yer alıyor. Üzerinde çalıştığınız dosyaya yorum eklemek için ya da bir e-posta davetiyesi göndererek diğer kişilerin de bu dosyalarla çalışmasını sağlamak için bu düğmeleri kullanabilirsiniz. Belgeler, e-tablolar ve sunular aynı anda birden fazla kişi tarafından düzenlenebilir ve bir internet bağlantısı üzerinden başkalarıyla hızlı bir şekilde paylaşılabilir. Siz veya başkası tarafından yapılan değişiklikler anında kaydedilir.
Dokümanlar’da ihtiyacınız olan tüm metin biçimlendirme seçenekleri araç çubuğunun sağında yer alır. Metin üzerinde daha detaylı değişiklikler yapmak için Biçimlendirme menüsünü; resimleri, tabloları ve diğer nesneleri eklemek için Ekle menüsünü kullanın. Araçlar menüsünde yazım denetleyicisi ve sözcük sayım aracı gibi kullanışlı özellikler bulabilirsiniz.Belgelerinizin bir bütün olarak düzenini Dosya menüsündeki Sayfa Düzeni üzerinden düzenleyebilirsiniz.
Belge üzerinde çalışan diğer ortaklara düzenlemelerinizi daha fazla görünür kılmak istiyorsanız ekranda sağ tıklayarak Düzenlemeleri Öner’ i seçin. Bu mod seçildiğinde yapılan değişiklikleri gösteren bir işaret belirecektir. Normal düzenleme moduna dönmek isterseniz, sağ tıklayın ve “Düzenlemeye dön” seçeneğini seçin.
E-Tablolar’ı açın ve yine araç çubuğundaki seçenekleri kullanarak metinleri formatlandırabilirsiniz. Burada, sayı biçimlerini ayarlamak için ek seçenekleriniz var ve bunun altında, otomatik hesaplamalar yapmanıza izin veren bir formül çubuğu var. Grafikler, bir e-tablo programının önemli bir parçasıdır. Bunları Ekle ve ardından Grafik’i tıklayarak belgenize ekleyebilir ve Veri menüsünü kullanarak da yığınlarınızı sıralayabilir ve filtreleyebilirsiniz.
Slaytlar arayüzü, ekranın sol tarafında listelenen slayt küçük resimleri ve sunum tasarımınız için sağ tarafta listelenen çeşitli tema seçenekleriyle, Google paketinin geri kalanına göre biraz farklı. Araç çubuğu, metinleri, resimleri ve şekilleri sunuma eklemenizi sağlar. Sunumda bir şey seçerseniz, daha fazla biçimlendirme seçeneği görünür. Slaytlardaki nesnelerin konumlarını kontrol etmek için Düzen menüsünü ve slayt geçişlerini düzenlemek ve slayt oluşturmak veya kaldırmak için Slayt menüsünü kullanın.
Microsoft Office Online
İnternette Microsoft Office portalında oturum açarak Word, Excel ve PowerPoint’in ücretsiz çevrimiçi sürümlerine erişebilirsiniz. İhtiyacınız olan şeyler bir internet tarayıcısı ve bir Microsoft hesabı. Herkese 5GB’lık OneDrive alanı ücretsiz olarak veriliyor ancak daha fazlasını isterseniz ücretini ödeyerek alabilirsiniz. Bahsettiğimiz üç çevrimiçi Office uygulamasının yanı sıra, OneNote, Outlook ve Outlook Takvimi’nin çevrimiçi sürümleri ve Sway adlı basit bir sunum aracı da edinebilirsiniz.
Çevrimiçi Office uygulamaları masaüstündeki programları kullandıysanız çok tanıdık geleceklerdir. Ancak Word, Excel ve PowerPoint’in masaüstü sürümlerindeki tüm özelliklere sahip değiller (mesela bazı gelişmiş Excel işlevleri yalnızca masaüstündedir). En son dosyalarınızı ve mevcut şablonlarınızı herhangi bir Office uygulamasında görmek için oturum açtığınızda karşınıza çıkan kısayolları tıklamanız yeterli olacak.
Üstteki şerit menülerinde ihtiyacınız olan seçeneklerin ve ayarların çoğunu bulabileceğiniz gibi metin, resim ve diğer nesneleri seçtiğinizde ekranda açılan pop up menülerde de bazılarına ulaşabilirsiniz. Dosyanızı eşdeğer bir masaüstü uygulamasında (eğer bilgisayarınızda yüklüyse) açmak veya bir e-posta bağlantısıyla başkalarıyla paylaşmak isterseniz ekranın üst kısmındaki şerit menüsünün üstünde yer alan seçenekleri kullanabilirsiniz. Burada dosyalarınızı kimlerin düzenleyebileceğini ve kimlerin görüntüleyebileceğini kontrol etmeniz mümkün. Belgede, e-tabloda veya sunumda herhangi bir değişiklik yaptığınızda hemen kaydedilir.
Word Online’da Giriş başlığı altında font stilleri yer alır. Metninizin görünümünde daha ayrıntılı değişiklikler yapmak için menünün Yazı Tipi bölümünü kullanabilirsiniz. Resimler, tablolar ve diğer nesnelerden birini eklemek için Ekle sekmesini açın. Bu nesnelerden herhangi biri seçildiğinde, masaüstü programdaki gibi ek biçimlendirme seçenekleri şerit menüsünde görünür. Bu arada, menünün Sayfa Düzeni bölümünde, sayfa yönlendirmesini ve kenar boşluklarını kontrol edebilirsiniz.
Excel Online benzer şekilde çalışır. Tablolar ve şerit menüsü arasındaki formül çubuğu otomatik hesaplamaları bir araya getirmenizi sağlarken (bir işlev oluşturmak için fx düğmesine tıklayın) en üstteki şerit menü tüm biçimlendirme, grafik ve görüntü seçeneklerine erişmenizi sağlar. Tablonun mevcut bölümlerinde, örneğin bir grafikte değişiklik yapmak için üzerine tıklamanız yeterlidir – seçtiğiniz şeye bağlı olarak şerit menüsündeki mevcut seçenekler değişir.
Son olarak, PowerPoint Online çevrimiçi temel sunumlar oluşturmak için ihtiyacınız olan her şeye erişmenizi sağlar. Slâytlar ana çalışma alanının ortasında olacak şekilde soldaki listede yer alır. Sununuzun genel temasını değiştirmek için Tasarım başlığını tıklayın. Şerit menüdeki seçenekleri kullanarak tek tek nesneler için slâytlar ve animasyonlar arasında geçişler yapabilir ve sununun sol alt köşesindeki Slâyt Gösterisi düğmesini tıklayarak da intenette gösterebilirsiniz.
iCloud – Apple iWork
Pages, Numbers ve Keynote’un çevrimiçi versiyonlarına, Apple Kimliğiyle internetten iCloud vasıtasıyla erişilebilir. Masaüstündeki muadilleri gibi bu internet uygulamaları da her zamanki Apple zarafetini taşıyor. Uygulamalardan herhangi birini yükleyin. Boş bir dosya ile başlayabilir ya da Apple tarafından sağlanan bir şablon yükleyebilirsiniz. iCloud kullanıcıları Apple’ın tüm uygulamalarında ve hizmetlerinde paylaşılan ücretsiz 5GB depolama alanına sahipler. Daha fazlasını ücret karşılığı elde edebilirsiniz.
İhtiyacınız olan her şey üstteki araç çubuğunda (hangi simgenin ne işe yaradığını görmek için fareyle bir simgenin üzerine gelin) veya sağdaki biçimlendirme bölmesinden bulunur. Biçimlendirme bölmesi, sağ üst köşedeki fırça simgesine tıklayarak açılır veya gizlenebilir; sol üst köşedeki düzen düğmesi aracılığıyla diğer sayfa öğelerini gösterebilir veya gizleyebilirsiniz. Yakınlaştırma denetimleri, geri alma ve yineleme düğmeleri de belirgin bir şekilde görülebilir.
Belgeleri başkaları ile paylaşmak için araç çubuğundaki İşbirliği düğmesini (yanındaki artı simgesi bulunan küçük bir portre silueti) kullanın. Böylece dosyalarınızı kimlerin düzenleyebileceğini ve kimlerin görebileceğini kontrol edebilirsiniz. Dosyalarınızı Microsoft Office formatlarına çevirmeniz gerekiyorsa anahtar simgesini tıklayıp Kopyasını İndir’i seçerek bunu yapabilirsiniz. Bu arada bulutta bulunan dosyalarda değişiklik yaptığınızda gerçek zamanlı olarak kaydedilir.
Pages’de, sayfa sonlarını, tabloları, grafikleri, metin kutularını ve resimleri eklemek için kullanılan araçlar ile tüm biçimlendirme seçenekleri ekranın sağında yer alır. Sayfa içindeki tekil öğeleri tıklarsanız biçimlendirme seçenekleri de değişir. Örneğin bir resim seçin ve sağdaki seçenekleri kullanarak stilini, çevresindeki metnin sarmalama şeklini ve kenarlıklarının kalınlığını ve rengini ayarlayabilirsiniz.
Numbers, sağ taraftaki biçimlendirme seçenekleri ve üst kısımda yer alan ekleme seçenekleri ile basit ve sadeleştirilmiş bir elektronik tablo programıdır. Geçerli tablodaki yeni sayfalar sol üstteki artı simgesi ile eklenebilir. Formüller ise formül çubuğuna tıklayarak (sayfa sekmeleri ile çalışma alanı arasında yer alıyor) ve daha sonra sağda açılan işlevleri kullanarak oluşturulabilir.
Keynote’a gelince, sol taraftaki küçük resim bölmesi üzerinde sağ tıklayıp yeni slaytlar oluşturabilirsiniz. Üstteki araç çubuğundaki düğmeleri kullanarak da metin, resim ve diğer nesneleri ekleyebilirsiniz. Sağdaki biçimlendirme bölmesinde, fontlar ve resim stilleri seçeneklerinin yanı sıra slaytları bir bütün olarak düzenlemek için seçenekler de yer alır. Geçişler düğmesine tıklarsanız (sağ üst köşedeki fırça simgesinin hemen sağında) slaytlar arasındaki geçişleri ayarlayabilirsiniz. Sunumunuz hazır olduğunda tam ekran göstermek için en üstteki oynat düğmesini tıklayın.
David Nield