Kaçırmayın!
2017 büyük tam güneş tutulması neredeyse tepemizde. Bugün ay, güneşin önünden kayarak geçecek ve sınırdaş Birleşik Devletler boyunca seyahat edecek olan karanlık bir gölge oluşturacak.
Kısmî bir güneş tutulması bütün ülke çapında görülebilecek fakat tam güneş tutulması (ay güneşi tamamen kapattığı ve ürkütücü görünümlü etkilerin ortaya çıktığı zaman), sadece 95-110 kilometrelik dar bir alan içinde görülebilecek.
Tam tutulmanın güzergahı 12 ABD eyaletinden geçecek fakat bu bölgelerdeki oteller, bir yıl önceden satış yapmaya başlamıştı. Eğer seyahat etmeyi ve trafiğe göğüs germeyi düşünmüyorsanız, tutulmanın canlı yayın videosunu izlemek için bir sürü yöntem var.
NASA, NASA TV ve NASA EDGE aracılığıyla, güneş tutulmasının iki tane canlı akışıyla birden fazla ünlü canlı akış hizmeti üzerinden var gücüyle çalışıyor.
NASA’nın ilk akışı Türkiye saati ile 18:45- 21:45 arası canlı yayında olacak, yani tam gölge adı verilen ve ilk olarak Oregon’a ulaşan ayın en karanlık gölgesinden yaklaşık bir saat önce.
En karanlık gölge, buradan saatte 2.317 km’den 3.814 km’ye kadar hızlarda güneydoğuya uçarak, Amerika seyahatini 93 dakika sonra Güney Carolina’da sonlandıracak. Aşağıdaki harita, en karanlık gölgenin (ve tam tutulmanın) ABD genelinde nereye ulaşacağını gösteriyor:
(Daha geniş harita için buraya tıklayın veya NASA’nın etkileşimli tutulma haritasıyla izleme konumunuz için tam zamanı hesaplayın.)
Canlı yayın beslemesinin tam tutulmayı ne zaman yayınlayacağı, yayın kameralarının konumlarına bağlı. En uzun tam tutulma, her bölgede üç dakikadan kısa sürecek fakat bazı yayınlar ülke çapında serpiştirilmiş çok sayıda kameraya sahip olacak.
Not: Yayınların çalışması için Flash ve reklam engelleyicileri devre dışı bırakmanız gerekebilir. Eğer izlemekte sorun yaşarsanız diye, akış sitelerinin doğrudan linklerini de verdik.
1. NASA TV
Güneş tutulması gününde, uzay dairesinin ana yayını efsane olacak.
NASA TV, karadaki 12 farklı bölgeden, havadaki jet uçaklarından, teleskoplardan ve çok sayıda yüksek irtifalı balondan yayınlanacak 0lan “Amerika Boyunca Tutulma” bölümü için canlı video programı detaylarını açıkladı (Evet, “efsane” dememizin bir sebebi var). Bu yayınlar, Türkiye saati ile 19:00’dan 23:00’e kadar sürmeli.
NASA, masaüstü bilgisayar video yayınlarına ek olarak, Periscope.tv, Twitch ve mobil uygulama ailesi üzerinde de canlı video sunacak.
2. NASA EDGE
NASA EDGE, uzay dairesinin en belirgin video yapımı ve genelde önceden hazırlanmamış oluyor. Yayın, güneş tutulmasının Illinois, Carbondale’deki Saluki Stadyumu’ndan yapılan bir “mega yayını” olma özelliği taşıyor ve Türkiye saati ile 18:45’ten 23:00’a kadar sürmesi kararlaştırıldı. NASA EDGE’in ana canlı yayınına ek olarak, tutulmanın doğrudan yayınlarını H-Alpha Teleskobu, Ca-K Teleskobu ve White Light Teleskobu‘ndan izleyebilirsiniz. Bunlar ayrıca etkinliğin yeni işlenmiş fotoğlarını gösteren bir kanala sahip olacak.
NASA EDGE’in canlı yayını, Facebook sayfasından aktarılacak.
3. Slooh
Bu şirketin, tüm dünya çapındaki gözlemevleriyle ortaklıkları var ve bu sayede neredeyse tüm astronomik olayları canlı yayınlayabiliyor. Slooh’u seviyoruz çünkü yayınlarını güzel bir dille konuşan uzmanların yaptıkları dönen yorumlarla dolduruyorlar.
Tutulma gününde yayınlarını Idaho, Stanley’den yapacaklar. Yayın, 07:00’de başladı.
4. Stream.live
Stream daha yeni ve etkileşimli bir video yayın hizmeti. Tam güneş tutulması gününde, ücretsiz olarak eclipse.stream.live üzerinden ona erişebilirsiniz.
Stream, NASA ile ortaklık yaparak, tam tutulma güzergahı içindeki okullardan, üniversitelerden, gökbilim klüplerinden ve diğerlerinden havalandırılan 52 yüksek irtifa balonundan gelen görüntüleri gösteren etkileşimli bir yayın oluşturacak. Balonlar, havada 30 kilometreye kadar yükselecek.
İzleyici, sitedeki etkileşimli haritadan izlemek istediği balonu seçebilecek. Stream’in balon kameraları, hem dünyayı hem de uzayı yakalamak için yatay düzleme hedeflenecek.
Bu durum, yayınların büyük ihtimalle oval şekilli tam gölgeyi doğuya gittiği zaman, karada hız kazanırken göstereceği anlamına geliyor.
Business Insider