CRISPR Eş Kâşifi: ‘Bilimin Bu Kadar Hızlı İlerlediğini Görmemiştim’

1

Tempoyu itmek.

CRISPR gen düzenleme aracı, karıncaların sosyal davranışını değiştirmekten süper mikroplara kendilerini öldürtmeye kadar bilimin bazı inanılmaz başarılarını gerçekleştirmek için kullanılmıştı. Bu inanılmaz derecede güçlü bir şey fakat bu haftaki CrisprCon konferansında, bu aracın kullanımı üzerinde nerede bir sınır çizmemiz gerektiğine dair epey tartışma yapıldı.

Son aylarını, gen düzenleme teknolojilerinin yerinde uygulamaları üzerine ‘küresel bir fikirbirliği’ oluşturmak için dünya çapında gezip mücadele vererek geçiren CRISPR eş kâşifi Jennifer Doudna şöyle söylüyor: “Bilimin, şu an gittiği hızda hareket ettiğini hiç görmemiştim. Yani, bu konuşmaları erteleyemeyiz.”

CRISPR, hayvanlardaki ve hatta canlı insan embriyolarındaki zararlı durumları düzeltmek için zaten kullanılmıştı. Bu noktadan bakıldığında, sağlıklı canlıları artırmak için teknolojiyi kullanmaya başlamak, çok büyük bir sıçrama gerektirmeyecek; bu yüzden şimdi bunun sonuçları hakkında münazara yapmanın tam zamanı.

Dikkat edin.

CRISPR’ın tıbbi amaçla kullanımı, belki en ahlâki aciliyet olsa da, bunun kullanımı hakkındaki tartışmalar tıbbın ötesine uzanıyor. Monsanto ve Cargill gibi şirketler, tarımsal girişimlerine yardımcı olması için CRISPR teknolojilerini şimdiden lisansladılar. Ancak, genetiği değiştirilmiş ekinlerdeki erken girişimler, ana akım kabul görmekte zorlandı ve bu şirketler son teknolojileri uyguladıkça, bunu akıllarında tutmaları gerekiyor.

Wired dergisine göre, organik çiftçi Tom Wiley, toplantıda şöyle gözlem yapmış: “Bu, çiftçiler için uygun bir şeydi. Ayrıca, şirketler için bir kâr merkezi.” CRISPR kullanan şirketler, genetiği değiştirilmiş gıdaların algılanış sorunuyla mücadele etmek için, teknolojinin sadece üretim süreçlerine değil, müşteriye de fayda sağladığından emin olmak zorunda kalacaklar.

Toplantıda, pek çok farklı alanda CRISPR kullanımına değinildi: mümkün olduğu kadar geniş miktardaki tıbbi duruma hitap etmek için kullanıldığından emin olmanın öneminden, hassas bir ekosistem üzerindeki gen sürüşlerinin muhtemel zararlı etkilerine kadar.

Bilim, yüksek bir hızda ilerliyor ve CRISPR da öyle; fakat hangi uygulamaların güvenli ve yerinde olduğunu dikkatli bir şekilde hesaba katmazsak, sorunları çözdüğü kadar sorunlara da yol açabilir.

CrisprCon’un açılış konuşmacısı, Biden Kanser Girişimi müdürü Greg Simon şöyle söylüyor: “Crispr, ülkenin üzerine tutulan bir ışık değil, bir ayna.” Wired muhabiri Megan Molteni, bu kelimeleri şu şekilde yorumlamış: “bu, sadece onu kullanan insanlar kadar iyi olan bir başka teknoloji.”

 

 

 

 

Futurism

1 Yorum

  1. “”Bilim, yüksek bir hızda ilerliyor ve CRISPR da öyle””” ===>Tespit güzel, gerçekten bilim çok hızlı ilerliyor. — “”fakat hangi uygulamaların güvenli ve yerinde olduğunu dikkatli bir şekilde hesaba katmazsak, sorunları çözdüğü kadar sorunlara da yol açabilir.”” ===> Bilimin bir diğer amacı da bu değil mi, deneme yanılma? Yoksa bilim nasıl ilerleyecek? Maalesef insanoğlu, geçmişin köhnemiş düşüncelerinden kendini sıyırıp, insanlığın “gerçek” yükselişine hala mesafeli. Bilim bu etik tartışmaları aşmalı artık, eğer etik bir değer arıyorlarsa, gözlerinin önünde binlerce insan katliamlara uğruyor!!!!

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz