Nihayet Paranızın Yeteceği Bir Tesla

0

Evlerde güneş enerjisinden yararlanmak gerek cebiniz gerekse de çevre için iyi. Fakat bu gücü depolamak kolay iş değil. Yakın zamana kadar bu iş için binbir zahmetle araba akülerini birbirine bağlamak gerekiyordu. Fakat Tesla Motors’un CEO’su Elon Musk’ın bahar aylarında duyurduğu Powerwall, Kendin Yap projesi falan değil. İnsanların enerjiyi düşünme ve depolama tarzını değiştirmek için tasarlanmış, konutlara yönelik, tak çalıştır mantığıyla kullanılan basit bir lityum iyon batarya.

Geniş ve eğimli kasası gelecekten gelme bir yarım sörf tahtasını andırıyor ve tablo gibi duvara asılıyor. Aygıt talep ve fiyatlar düşük olduğunda şebeke cereyanından ya da evinizin çatısındaki güneş panellerinden elektrik çekiyor (paneller ayrıca satılıyor). Bu enerji, güç talebinin yoğun olduğu ve elektrik şirketlerinin fiyatları yükselttiği saatlerde ya da kesintiler sırasında yedek olarak kullanılıyor.

Powerwall, arkasında yine Musk’ın olduğu bir başka şirketin, SolarCity’nin çalışma alanına uygun. Fakat yaratıcıları, Powerwall’u mümkün kılan şeyin Tesla Motors’un bugüne kadarki araştırmaları olduğunu söylüyor.

Powerwall’un birbirinden farklı depolama kapasitesi, fiyatı ve amacı bulunan iki modeli var. Bunlardan 7 kw/saat kapasiteli olanı 3.000 dolar ve günlük güneş enerjisi toplama – deşarj görevi için tasarlanmış. 10 kw/saat kapasiteli olan ise 3.500 dolar ve enerjiyi haftalar boyu yedek amaçlı saklamak için. Her türden dokuz adede kadar Powerwall’u birbirine bağlayarak kapasiteyi artırmak olanaklı. Amerika’da, güneş enerjisi sistemlerinin sayısı az ama giderek artıyor. Güneş enerjisi sistemlerinin fiyatı düzenli bir biçimde düştüğü için (ABD Enerji Bakanlığı rakamlarına göre 1998’den bu yana fiyatlar her yıl %6-8 arası düşüyor) analizciler güneş enerjisinin önümüzdeki yıl, fosil yakıtlarının hâkimiyetinde bulunan elektrik şebekesi fiyatlarıyla başa baş duruma geleceğini öngörüyor. Güneş enerjisi meraklılarının da eli boş durmuyor elbette. Musk, 2016 ortasına kadarki tüm Powerwall ürünlerinin tükendiğini söylüyor. Bununla birlikte müşteriler hâlâ internetten sipariş verebiliyor. Tasarruf potansiyeli düşünülürse, beklediğinize değebilir.

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz