Bilim insanları sıfır kilometre mumya bacağı yaptılar

0

Eski Mısır yıllardan beri sayısız kişiye esin kaynağı olmuştur. Papirüsler, piramitler, firavunlar nedense tarifsiz bir cazibe sahibidir. Ama belki de mumyaları bu kadar ilginç bulan bir tek biz varız.

Mumyalara dair bildiklerimizin çoğu, Mısırlıların kadavraları nasıl mumyaladıklarının kaydını tutan Herodot gibi (M.Ö. 400) eski tarihçilerin yazdıklarından geliyor. İyi de, bu konuda Herodot’a güvenebileceğimizi nereden biliyoruz? Bilim insanları da tarihçinin sözüne güvenmektense eski yöntemlerin işe yarayıp yaramadığını görmek için insan vücutlarını kendileri mumyalamışlar.

Anatomical Record’da yayımlanan makale, araştırmacıların modern bir insanı kadim yöntemleri kullanarak nasıl mumyaladıklarını anlatıyor. Tek fark, tam bir insan kullanmamış olmaları.

Araştırmanın yazarlarından antropolog Christina Papageorgopoulou, Live Science’a yaptığı açıklamada, “Eğer eksiksiz bir vücut kullansaydık kesip bağırsaklarını ve diğer organlarını çıkarmamız gerekecekti,” diyor. Normalde Mısırlıların mumyalama işleminde (ki çok daha ayrıntılı bir prosedür) organlar beden dışına çıkartılıyor. Bu yüzden de araştırmacılar sadece bilim için bağışlanmış bir bacak üzerinde çalışmış.

Aslında bir değil, iki bacak. Bacaklardan birini Mısır çöllerinin sıcak ve kurak iklimini taklit etmek için düşük sıcaklıkta fırına koymuşlar. Bunu da, bu parametrelerin eski mumyalama yöntemlerini bedenlerin çok kurak ortamlarda kalmasıyla gerçekleşen “doğal mumyalama” yöntemiyle karşılaştırmak için yapmışlar. Fakat bir hafta sonra bu projeyi, “beklenen mumyalama işleminin gerçekleşmemesi” üzerine iptal etmişleri.

Yine de ilk bacağı kimyasal deneylerde dumanları uzaklaştırmak için kullanılan bir laboratuvar davlumbazının altına koyup geleneksel bir tuz karışımıyla işleme tabi tutmuşlar. 208 gün (7 ay) sonra tuz sayesinde suyunu yitirmiş, ama kasları ve derisi büyük ölçüde sağlam, mikropların yol açtığı bozulmanın hiç gerçekleşmediği bir mumyalanmış insan bacağına sahip olmuşlar.

Bu da 2.000 yılı aşkın bir Kendin Yap talimatına uydukları düşünülürse hiç fena bir sonuç değil. Yine de gereken süre, Mısırlıların dediği iki aylık mumyalama işleminden çok daha uzun. Araştırmacılar bunun, deneyin gerçekleştirildiği İsveç’in Eski Mısır’a kıyasla daha soğuk ve nemli olmasıyla ilgili olduğunu düşünüyor.

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz