“İntihar, herhangi birinin başına gelebilir.”
2016 yılında ABD’de neredeyse 45.000 kişi, intihar sebebiyle hayatını kaybetti. Bu rakam, söz konusu ölüm sebebinde sersemletici bir yükseliş yaşandığını gösteriyor. Durum, ülke çapında yaygın bir hal aldı ve Amerika’da bulunan her yaş grubunu ve demografiyi etkiliyor.
ABD Hastalık Kontrol ve Önleme Merkezi (CDC), Perşembe günü eyaletlere göre yeni intihar istatistiklerini yayınlayarak, 10 yaşından 75 yaşına kadar her yaş grubunda artık daha fazla Amerikalının intihar ettiğini gösterdi.
Yeni veriler henüz yayınlanmadan günler önce, 55 yaşındaki tasarımcı Kate Spade, söylenenlere göre New York şehrindeki apartmanında kendini asmış ve 61 yaşındaki Anthony Bourdain da hayatını kaybetmişti.
Bu bulgular, söz konusu ölümlerin, çok daha büyük ve rahatsız edici bir gidişatın parçası olduklarını gösteriyor.
CDC Baş Müdür Vekili Anne Schuchat, Perşembe günü muhabirler ile yaptığı bir toplantı çağrısında yeni verilerin “rahatsız edici” olduğunu belirterek şöyle söyledi: “Orta yaştaki yetişkinler en yüksek intihar rakamlarına sahip ve bu yaştaki oranlar da özellikle yüksek bir artış gösteriyor.”
Uzmanlar, orta yaştaki bu ölümlerin birçoğunun iş ve para baskılarıyla bağlantılı olabileceğini öne sürüyor. Ülkede yaşanan genel ekonomik sıkıntılar da bu konuda bir etken olabilir. İntihar oranı, tarihsel olarak ekonomik durgunlukları takip ediyor ve zaman kötü olduğunda yükselirken, iyi zamanlarda da düşüyor.
Ancak durum her zaman böyle değil. İntihar, ülkede artık önde gelen onuncu ölüm sebebi. Ayrıca Alzheimer ve aşırı doz uyuşturucuya ek olarak, yükselişte olan üç ölüm sebebinden birisi.
‘İntihar herkesin başına gelebilir’
“İntihar herkesin başına gelebilir” diyor Schuchat ve insanların ailesi ile sevdikleri kişiler, iş kaybetmek, duygusal bir ilişkiyi sonlandırmak veya maddi zorluklarla mücadele etmek gibi hayattaki stresli durumlarla mücadele ederken, onlara el uzatmanın önemini vurguluyor.
CDC’nin 2015-16 yılında takip ettiği intihar kurbanlarının büyük bir çoğunluğuna, daha önce zihinsel bir sağlık sorunu teşhisi konulmamış.
Orta yaşlı yetişkinlerdeki intihar miktarının hızla artmasına ek olarak, ergenlerde de intihardan kaynaklanan ölümlerde yükseliş görülüyor. ABD’deki bütün ergenlerde ve 10 ile 35 yaş arasındaki genç yetişkinlerde intihar, artık önde gelen ikinci ölüm sebebi.
Geçen ay Pediatrics bülteninde yayınlanan bir çalışmaya göre, ülke genelindeki çocuk hastanelerinde intihar düşünceleri ve girişimleri sebebiyle hastaneye kaldırılma oranları, 2008’den 2015 yılına değin iki kat arttı. En yüksek artışlar, 15 ile 17 yaşları arasındaki ergenlerde görüldü.
Schuchat, bir insanın intihar tehlikesine birçok etmenin katkıda bulunabileceğini, bunlar arasında ilişki sorunlarının, madde kullanımının, fiziksel ve zihinsel sağlığın, iş ve para meselelerinin ve hukuki sorunların yer alabileceğini söyledi.
İnsanların nasıl hissettikleri konusunda açık ve dürüst şekilde konuşarak birbirlerine destek olmaları ve aile üyeleri ile sevilen kişiler özellikle stresli olduklarında bunu fark etmeye özen göstermeleri önem taşıyor.
Ayrılık veya bir evliliğin sonlanması gibi ilişki sorunlarından geçmek veya işini kaybetmek, yardım eli uzatmak bakımından çok önemli zamanlar olabilir.
“Sevdiğiniz ve baktığınız insanlardaki bu uyarı işaretlerine dikkat edin” diyor Schuchat.
İntihar hakkında konuşmanın, kişiye bu fikri aşılayabileceğini söyleyenler vardır ancak bu bir efsanedir. Uzmanlar, birisine “intiharla ilgili düşüncelerin mi var?” gibi bir soru sormanın normal bir şey olduğunu söylüyorlar.
Birisine ona önem verdiğinizi ve yardım etmek istediğinizi söylemek, her zaman iyi bir fikirdir; yargılamadan, utandırmadan veya tehdit etmeden, bu kişilerin nasıl hissettikleri konusunda konuşmalarına olanak sağlamak da öyle.
Fakat intihar oranlarını azaltmaya yardımcı olabilecek başka şeyler de var; ateşli silahları, bu konuda eğilimli insanlardan daha fazla uzak tutmak gibi. Silahlar hâlâ en yaygın intihar araçları ve ABD’deki bütün intihar ölümlerinin yaklaşık yarısından sorumlular.
Eğer bu makale sizde endişeye sebep olduysa veya biriyle konuşmaya ihtiyacınız varsa, Türkiye’de İstanbul içinden 153’ü,
İstanbul dışından ise 0 212 153 00 00’ı arayabilirsiniz. Türkiye’de yaşamıyorsanız, bulunduğunuz ülkedeki yardım çağrı merkezini bulmak için bu listeye bakabilirsiniz.
Business Insider