Apple’dan Yeni iPhone Tanıtımı

0
Phil Schiller'in arkasında kalan iPhone XS'in fiyatı 999 $.

iPhone XS, XS Max, XR, ve Apple Watch 4 Hakkında Bilmeniz Gerekenler

Hangisi Daha İyi: Daha Küçük Bir iPhone X mi? Daha Büyük Bir iPhone X mi? Daha Ucuz Bir iPhone X mi? Daha Pahalı Bir iPhone X mi? Hadi Öğrenelim!

Twitter Apple Etkinliği
Phil Schiller’in arkasında kalan iPhone XS’in fiyatı 999 $.

Geçtiğimiz günlerde gerçekleştirilen büyük Apple tanıtım etkinliği, tarihi bir olay. Kuşkusuz, tanıtılan bütün yeni ürünler içerisinde keşfedilmesi gereken pek çok yeni özellik de bulunuyor. Asıl önemli olan ise yeni iPhone’lar. İncelenmesi gereken üç yeni model mevcut. Apple Watch’a da çok can alıcı bir güncelleme eklenmiş; Apple, bununla sizi resmen ölmekten kurtarmayı amaçlamış.

Aşağıda açıklamalar, özellikler ve tanıtımda öne çıkanlar var. Eğer merak ettiğiniz şey sadece yeni iPhone’ların fiyatları ise (Google’dan ilk taratılan şey muhtemelen bu), yukarıdaki resimden öğrenebilirsiniz. Şüphesiz ki yeni aletleri yakında elimize alıp inceleyecek ve yorumlarımızı yazacağız; şimdilik, bu yazı ile bir fikir edindiriyor ve merakınızı gidermek amacıyla genel bir özet sunuyoruz.

iPhone Xs ve Xs Max

İlk olarak Apple Watch’ta bir kalp krizi detektörü bulunduğunu belirttikten sonra, Cook’a göre bugüne kadar yapılan en gelişmiş iPhone’un özelliklerinin ne olduğuna bakmaya başlayabiliriz.

Yeni altın renk versiyonunda, ön ve arka yüzünde cam ile altın renkli paslanmaz çelik kullanılmış. Toplamda üç farklı renk seçeneği bulunuyor. Arka yüz, bir akıllı telefonda bugüne kadar kullanılan en dayanıklı camdan yapılmış.

Yeni iPhone X’in ekranı “Süper Retina,” 5.8 inch (14,73 cm) OLED ekran ve inç başına piksel sayısı 458. Ekran daha küçük bir aygıta sığdırılmış, ama iPhone 8 Plus’taki kadar büyük. Dolby Visio ve HDR 10 ile uyumlu. Üstelik yüzde 60 daha büyük bir dinamik aralığa sahip.

iPhone Xs Max, daha büyük bir versiyon ve 6.5 inch (16,51 cm) OLED ekrana sahip. İsmi pek çekici olmasa da, telefonun kendisi oldukça güzel görünüyor.

Ayrıca artık IP68 su geçirmezlik koruma sınıfına sahip; yani bir havuza düşse bile sonrasında yine sorunsuz çalışıyor. Önceki modellerde bulunan banyo küveti koruma sınıfından bir basamak daha üstün.

iPhone kameralarına yeni donanım geldi

Kamera

Apple, sensörlerde daha derin pikseller de dahil olmak üzere, kameralarında bulunan hemen hemen tüm donanım özelliklerini güncelledi; bu kameralar fiziksel olarak da daha büyükler. Telefotoğrafik ve geniş bir lense sahip her iki telefon da 12 megapiksellik çözünürlük sunuyor.

Ama asıl yeni olan, daha yüksek işleme gücü ve ”kompütasyonel (bilgisayar gibi) fotoğraf çekme” özellikleri.

Portre moduna da bir alt güncelleme gelmiş; arka planda, sonradan ekleyebildiğiniz bulanık imgelerin miktarlarını da kontrol edebiliyorsunuz. Ayrıca bir de arka planda, çok bulanıktan çok keskine doğru tercih yapabiliyorsunuz.

Duyan insanlar f/1.4 nedir diye Google’dan araştırıyorlar.
İşlemciler önemlidir, ama onlara bakmak ilginç değildir. İşte size bir tablo.

Bir iPhone’a iki SIM kart yerleştirebilme özelliğini bekliyorsanız, işte bu özellik de gelmiş bulunuyor. Bu özellik, çok seyahat eden kişiler için ya da normal planları haricinde fazladan veri planları bulunan kişiler için önem taşıyor. 10s ve 10s Max, normal bir SIM girişi ve bir de eSIM girişi bulunduruyor. Çin versiyonu iki tipik SIM  slotu içerecek, çünkü bu ülkedeki yaygın kurulum bu şekilde.

Apple A12 Biyonik Çip

iPhone ekranının ardında, beyin anlamındaki asıl yenilik, A12 biyonik işlemcisi. Sekiz çekirdekli bir tasırımı bulunuyor ve önceki iki çekirdekli modelden yükselmiş. Saniyede beş trilyon işlem gerçekleştirebiliyor; bu durum, Angry Birds ya da Tinder oynanabilecek muhteşem bir kapasite anlamına geliyor.

Dünya’nın ilk 7 nanometre çipi, tanıtım sonrası daha detaylı inceleme fırsatı bulacağımız bir ton teknik güncellemeden sadece bir tanesi.

iPhone’un hala 512 GB’la sınırlı depolama alanı bulundurduğunu duymak ilginç, çünkü Samsung Galaxy Note 9 bunun 1 TB’a nasıl genişletilebileceği hususunda epeyce yok katetmiş.

A12’nin gelecekte yapılması planlanan AR (Augmented Reality – Arttırılmış Gerçeklik) ile bağlantılı olduğu aşikar. Artık dünyaya sanal balık koyabilirsiniz, bu da eğlenceli. Ancak, bütün bu ısrarcı nesne zırvalarının altından sonunda gerçekten eğlenceli, çok oyunculu oyunlar çıkacak gibi görünüyor.

Blades oyunu

Uygulama Gösterimleri

İlk gösterim Bethesda’dan yeni bir oyun ve yeni iPhone’un gücünü sergiliyor. Bladesis, Elder Scrolls evreninde geçen bir büyük-dünya rol-yapma oyunu. Sunucu, PC oyun meraklılarını hayal kırıklığına uğratmamak amacıyla, oyunu özellikle bilgisayarlarla değil de üst-düzey oyun konsolları performansı ile karşılaştırmaya dikkat ediyor.

Geri Dönüştürülmüş Malzemeler

Apple, şu anda yüzde 100 yenilenebilir enerji ile çalıştıklarını açıkladı. Bunun yanı sıra, yeni iPhone’un parçaları yenilenebilir malzemelerden yapılmış. Örneğin ekran, yüzde 30’dan fazla biyo-bazlı plastikten oluşuyor. Şirket ayrıca, mantıksal çevrim kartında -logic board (anakart, modern bilgisayar gibi karmaşık bir elektronik sistemin birincil ve en merkezi baskılı devre kartıdır; Apple bilgisayarlardaki muadiline logic board denir, bazen mobo olarak kısaltılır) yüzde 100 geri dönüştürülmüş teneke kullanılıyor. Bu küçük bir değişiklik ama Apple’ın hacmini de burada hesaba katmak gerekiyor.

Şirket ayrıca, iPhone geri dönüşüm robotu Daisy’yi de tanıttı. Eski iPhone telefonlarını getirenlerin cihazlarının kıymetli kısımları, bu gelişmiş makine sayesinde titizlikle ayıklanıyor. Apple, ne kadar çevre dostu bir şirket olduklarını burada tekrar vurguluyor.

Steve Nash, bir basketbolcu.

İkinci uygulama tanıtımı ise AR-bazlı bir uygulamaydı. Bu uygulama, bir basketbol oyuncusunun performansını gerçek zamanlı olarak analiz ediyor. Atışlarınızın zamanlamasını ve hatta atış yaparken vücudunuzun aldığı şekli bile analiz ediyor. NBA Hall of Fame üyesi ve ünlü Kanada’lı basketbolcu Steve Nash tarafından geliştirilerek şirkete devredilmiş. Bu uygulamada, sahada ya da topun üzerinde sensörler kullanılmıyor, sadece sizi izleyen aygıt neden sürekli blok yaptığınızı ve diğer oyuncuların neden sizin top kapma çabalarınızla dalga geçip durduklarını bir şekilde öğreniyor.

Galaga, stresli görünüyor.

Son oyun tanıtımı ise Galaga‘ydı. Bu uygulama gerçek dünyaya uzay gemileri getiriyor ve siz onları vurarak etrafta koşuşturuyorsunuz. Dürüst olmak gerekirse stresli görünüyor. Warhammer gibi masa-üstü-bazlı bir oyunu tercih edebilirsiniz.

iPhone 10R

Alüminyum-kapaklı bir telefon ve iPhone 8 ile iPhone X arası bir melez gibi görünüyor. Uçtan uca LCD bir ekrana sahip, X modeller kadar süslü bir OLED değil. Apple buna Likit Retina ekran diyor; çapraz olarak 6,1 inç (15,49 cm) uzunluğunda. Ebatları, 8 ve 8 Plus’ın arasında yer alıyor.

Artık ana ekran tuşu yok; ana ekrana ulaşmak için ekran üzerinde yukarı doğru kaydırma hareketi yapıyorsunuz. Bu, iPhone X serisi telefonlara geçişin simgesi. Bir yüz tanıma sistemi bile bulunuyor. Artık telefonunuzu açmak için parmak izi sensörlerine ihtiyacınız yok. Sonuçta aynı kitleyi hedefliyor olsa bile, şüphesiz 8’den epeyce farklı bir deneyim.

10R’nin kamerası, 10Xs’lerden, geniş-açılı bir kamera modülü. Bulanık arka planları olan Portre Modu bulunuyor; üstelik, derinlik bilgisi için ikinci bir kamera gerekmiyor. Google Pixel 2 de bunu tek kamera ile yapabiliyor.

10R’nin pil ömrü, bu dalda şampiyon olan iPhone 8 Plus’ınkinden bile 90 dakika daha uzun.

Apple Series 4 Watch, daha büyük bir ön yüze sahip, böylece buraya daha fazla ıvır zıvırınızı sığdırabiliyorsunuz.

iPhone fiyat sıralamasında ekonomik olan bu versiyon, hepsiyle oldukça benzer bir şekli paylaşıyor. Apple, orjinal X’in iPhone’un geleceği olduğu konusunda şaka yapmıyor.

Apple Watch Series 4

Bu cihazın yeni versiyonu, öncekinden yüzde 30 daha geniş bir ekrana sahip. Saatin kendisi daha ince ve toplam hacmi Series 3’e göre daha düşük.

Ekran ebatındaki bu artış, ”karmaşık işler” için ilave bir alan sağlıyor; bu da size, kişisel kullanımınız için istediğiniz minik araçlarınızı saat ekranının etrafına yerleştirme imkanı veriyor. Apple Watch çok küçük olduğu için, sürekli ekran kaydırmak zorluk doğuruyor; ne kadar az ekrana dokunmak zorunda kalınırsa, kullanım kolaylığı açısından o kadar iyi olacak gibi görünüyor.

Hoparlörü artık yüzde 50 daha yüksek ses verebiliyor, yani gürültülü bir ortamda artık Siri’yi duymak için onu kulağınıza bastırmanıza gerek kalmayacak.

Arka tarafı siyah seramik ve safir kristal, böylelikle radyo dalgaları içine girebiliyor, yani birimsel bağlanma güvenilirliği daha fazla.

Nevrotik bir biçimde kalp atışlarınızı takip etmek istiyorsanız, artık dahili bir elektrikli sensör, bunu sizin için sürekli olarak yapacak.

Güncellenen grafik özellikleri ve geleneksel işlemesi ile Apple Watch Series 4’ün, önceki versiyonundan iki kat daha hızlı olacağını vadediliyor.

Güncellenen jiroskop artık düşmeleri saptayabiliyor. Bilek hareketlerini ve çarpmaları saptayarak bir bildirim üretiyor. Düştükten sonra bir dakikadan daha fazla hareketsiz kalmışsanız, otomatik olarak acil servisi arıyor.

Apple, kalp atış hızı takip özelliğini de iki kat geliştirdi. Atrium kasılmasını (atrial fibrilasyon), arka bölümündeki elektrikli sensörler aracılığıyla görebiliyor. Üzerinizde taşıdığınız bir ECG (elektrokardiyograf) gibi işlev görüyor.

Bu cihaz ve düzensiz kalp ritmi alarmı FDA onaylı. Her ikisinin de bu yıl sonlarında piyasaya çıkmaları bekleniyor.

Fiyatlar: Series 4 GPS – 399 $, Series 4 Cellular (Üniteli) – 499 $, Series 3 – indirimli fiyat 279 $, Series 4’ün Eylül sonu indirime girmesi bekleniyor.

Bunun dışında iOS 12, 17 Eylül’den ve macOS Mojave, 24 Eylül’den itibaren piyasalarda olacak.

Not: Fiyatlar piyasaya çıkış fiyatlarıdır ve bunların üzerinde sürekli değişiklikler olmaktadır. Sadece fikir vermek amacıyla burada belirtilmişlerdir.

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz