3B Yazıcı Sayesinde Yeni Bir Dalış Rekoru Kırıldı

0

Rus para-atlet Dmitry Pavlenko, 3 boyutlu yazıcı ile üretilebilen bir aparat sayesinde Kızıldeniz’de rekor kıran bir dalışa imza attı.

Dört uzvunu da bir patlamada kaybeden Pavlenko, normalde parmak ile kontrol edilen ve su altında hava sirkülasyonunu ayarlayan valfleri; Moskova Teknik Üniversitesi’ndeki öğrencilerin oluşturduğu bir mühendislik takımının tasarladığı aparat sayesinde kontrol edebilir hale geldi ve 40 metre derine dalarak rekor kırdı.

Dalgıçlar derine inmek için, hava akışını kontrol eden valflerle donatılmış özel yelekler giymek zorunda; ancak Pavlenko’nun özel durumu buna müsaade etmediği için, kendisinin bir aparata ihtiyacı vardı.

Her iki kol ve bacağını Rus ordusuna hizmet ettiği sırada gerçekleşen bir patlamada kaybeden Pavlenko’nun hedefi, kendisiyle benzer kaderi paylaşan dalgıç Philippe Croizon’un 33 metrelik rekorunu kırmaktı. Bu amaçla kendisinin ürettiği ev yapımı bir aparat vardı ancak aparat sorunlu çalıştığından, pratikte kullanmak mümkün değildi. Karbon fiber beslemesiyle FFF tipi üretim yapan bir 3 boyutlu yazıcı firması ve üniversite öğrencileri, bundan ilham alarak işbirliği yaptı ve bir aparat geliştirmeye başladılar.

Düzenlenen hackathon etkinliğinde, öğrencilerden oluşan altı mühendislik takımı, ABS türündeki malzemeyi kullanarak gün boyunca yaptıkları beyin fırtınası sonucunda geliştirdikleri tasarımları 3 boyutlu yazıcılarda ürettiler.

Para-atlet Dmitry Pavlenko (solda) ve hackathona katılan öğrenciler.

Deneme yanılma işi

Yalnızca ABS malzeme kullanılarak üretilen ilk örnek, derin dalış sırasındaki yüksek su basıncına dayanamadı. Birden çok parça ihtiva eden tasarımlar ise, tek parçalık tasarıma göre oldukça zayıftı.

Bu çıktılar sonucunda tasarımları revize eden öğrenciler, nihayet en uygun tasarımı buldular. Tasarımdaki kilit nokta, 3 boyutlu yazıcıdan alınan çıktılardaki katmanlı yapının avantaja dönüştürülmesi ve düşük hidrodinamik dirence sahip bir manivela kolu üretmekti. Bunu da kuvvetin uygulandığı doğrultuyu, katmanların dizilme yönüne dik gelecek şekilde yönlendirerek, parçanın kesit alanını mukavemete asgari şekilde etki edecek biçimde düşürerek başardılar. Bu tasarımı da karbon fiber lif ve ABS malzemenin aynı anda kullanıldığı kompozit malzemeyle üretim yapan bir FFF tipi yazıcıda üreterek, nihai ürünü elde ettiler.

 

 

 

 

3Dprint

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz