Yapay Zeka, Meme Kanserini İnsanlardan Daha İyi Teşhis Ediyor

0

Bir bilgisayar programı, rutin taramalara bakarak; meme kanserini insanlara göre daha isabetli şekilde tespit edebiliyor. Araştırmacıların söylediğine göre bu durum, meme kanseriyle savaşta büyük bir ilerleme sağlayabilir.

Sadece geçen yıl 2 milyondan fazla yeni teşhisin yapıldığı meme kanseri, kadınlardaki en yaygın kanserlerden biri olma niteliği taşıyor. Belirgin işaretler göstermeyen hastalarda, hastalığın ilk işaretlerinin tespit edilmesi bakımından düzenli tarama yapılması önem arz ediyor. İngiltere’de, 50 yaşın üzerindeki kadınların her üç yılda bir röntgen çekilmesi öneriliyor ve röntgen sonuçları, iki bağımsız uzman tarafından inceleniyor.

Fakat bu taramaların yorumlanması, hatalara kapı aralıyor. Röntgenlerin ufak bir kısmında, ya sağlıklı biri hasta zannediliyor; ya da hastalık gözden kaçırılıyor.

Şimdiyse Google’ın Sağlık bölümünde çalışan araştırmacılar, İngiltere ve ABD’deki binlerce kadının röntgen taramasından kanser tespiti yapması amacıyla bir yapay zeka modelini eğitmişler.

Doktorlar halihazırda bu görüntüleri gerçek hayatta incelemiş fakat makine, klinik bir ortamdan farklı olarak; teşhiste kullanmak amacıyla hastaların geçmişine yönelik bilgi edinmemiş. Araştırma takımı, yapay zeka modelinin uzman radyologlara benzer bir seviyede kanser tespiti yapabildiğini bulmuş.

Dahası, yapay zeka; ABD’de %5.7 ve İngiltere’de %1.2 olan yanlış vaka tanımlama oranında da bir düşüş sergilemiş. Benzer şekilde, ABD’de %9.4 ve İngiltere’de %2.7 olan ıskalama oranını da azaltmış.

Google Health’in İngiltere müdürü olan Dominic King, “Bir meme kanserini ne kadar erken belirlerseniz, hasta için o kadar iyi olur” diyor.

“Bu teknolojiyi; bir uzmanı veya nihayetinde bir hastayı destekleyecek ve onun, yapılan teşhislerden en iyi sonucu almasına olanak sağlayacak şekilde düşünüyoruz.”

Bilgisayar ‘ikinci görüşü’

İngiltere’de tüm meme röntgenleri, iki radyolog tarafından inceleniyor. Bu, gerekli fakat yoğun emek isteyen bir süreç.

Google Health’deki takım, taramayı okuyan ilk insanın görüşüyle bilgisayarın görüşünün karşılaştırıldığı deneyler de yürütmüş.

Eğer iki teşhiste de aynı karar verilmişse, vaka çözülmüş olarak işaretlenmiş. Sadece uyumsuz sonuçlar olduğu zaman, makineden ikinci okuyucunun görüşüyle karşılaştırma yapması istenmiş.

King ile takımının yaptığı ve Nature bülteninde yayınlanan bu çalışma; birinci insan uzmanın yaptığı teşhisin yapay zeka ile doğrulanmasıyla, ikinci hekimin iş yükünün yüzde 88’e kadar azaltıldığını göstermiş.

“Dünyanın hiçbir ülkesinde meşgul olmayan bir hemşire ya da doktor bulamazsınız” diyor King.

“Bu teknolojinin, inceleme yapan (insanların) mevcut hizmetini destekleme fırsatı var.”

İngiltere Kanser Araştırma Merkezi’nde meme röntgeni koleksiyonunu yöneten Ken Young, araştırmaya katkı sağlamış.

Kendisinin söylediğine göre, yapay zeka kullanarak yaklaşık 30.000 taramadan gerçek hayata dönük teşhis senaryosu çıkarmak, eşi görülmemiş türden bir şey.

“Taramadan geçmiş olabilen herkesi temsil eden bir örnek miktarımız var” diyor.

“Kolay vakalar, zor vakalar ve bunların arasında kalan her şey var.”

Takım, daha fazla araştırmanın yapılması gerektiğini fakat bu teknolojinin bir gün, kanser teşhislerinde “ikinci bir görüş” görevi görmesini umduklarını söylüyor.

 

 

 

 

Yazar: Patrick Galey/AFP

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz