BM: İklim Değişikliğine Karşı, Koronavirüs Salgınıyla Savaştığımız Gibi Savaşmamız Gerekiyor

0
(Chip Somodevilla/Getty Images)

Birlemiş Milletler Çarşamba günü yaptığı bir açıklamada, dünyanın yeni koronavirüse karşı mücadele ederken gösterdiği kararlılığı, iklim değişikliğiyle mücadele ederken de göstermesi gerektiğini söylüyor.

BM’nin Dünya Meteoroloji Örgütü, iklim değişikliğinde de eğimi düzleştirmenin zamanı geldiğini ve iklim değişikliğinin, son beş yılda (kayıtlardaki en sıcak beş yıl) gezegen üzerinde giderek artan etkiler oluşturduğunu söylüyor.

DMÖ, Dünya Günü’nün 50’nci yıldönümü olan Çarşamba günü, bu gidişatın devam etmesinin beklendiğini aktardı (Dünya Günü, çevrenin korunmasına destek gösterilmesi amacıyla her yıl yapılan bir etkinlik).

DMÖ’nün aktardığı bilgilere göre; kilit öneme sahip küresel bir gözlem istasyonundaki karbondioksit seviyeleri, 1970 yılına göre yaklaşık yüzde 26 daha yüksek. Ayrıca küresel sıcaklık ortalaması, bu süre içerisinde 0.86 Celsius derece artış göstermiş.

Sıcaklıklar da sanayi öncesi döneme göre 1.1 Celsius daha yüksek. Kuruluş, COVID-19 krizinin, iklim değişikliğinin sosyoekonomik etkilerini artırdığını söylüyor; örneğin kriz, insanların tropik hortumlardan korunmasını zorlaştırıyor.

Yine de DMÖ’nün iklim gözlem programı, salgın sırasında sanayinin darboğaza girmesinin sonucu olarak; önemli kirleticilerde düşüş ve hava kalitesinde iyileşmeler meydana geldiğini kaydetmiş.

DMÖ Genel Sekreteri Petteri Taalas şöyle söylüyor: “Bu yıl karbon yayılımında yüzde altılık bir düşüş olacağını tahmin ediyoruz. Çünkü ulaşımdan ve endüstriyel enerji üretiminden yayılan kirleticiler azaldı.”

Fakat bu azalmanın geçici olacağını ve “en muhtemel senaryoda, gelecek yıl normale döneceğini” söylüyor. İklim değişikliğini ele alamamanın, “gelecek yüzyıllarda” insanların refahını, ekosistemleri ve ekonomileri tehdit edebileceğini de sözlerine ekliyor.

“Hem salgın, hem de iklim değişikliği eğrilerini düzleştirmemiz gerekiyor” diyor.

“COVID-19’a karşı gösterdiğimiz birlik ve kararlılığı, iklim değişikliğinde de göstermeliyiz.” Kısa vadeli değil, “önümüzdeki pek çok nesil boyunca sürecek” bir eylem çağrısı yapıyor Taalas.

‘Doğrudan tehdit’

İsveçli iklim eylemcisi Greta Thunberg de Stockholm’deki bir konuşma sırasında bu duyarlılığı tekrarlıyor ve “iki krizin aynı anda” ele alınması gerektiğini vurguluyor.

İklim değişikliğinin, “Koronavirüs kadar olmayabilse de doğrudan bir tehdit olduğunu ve özellikle de dünyanın diğer kısımlarındaki insanları olmak üzere, yine bizleri etkileyeceğini” söylüyor.

Nobel Ödülü Müzesi tarafından düzenlenen bir konuşmada, “Bunu şimdi ele almamız lazım, yoksa gizlice yaklaşacak” diyor.

Önemli raporlama istasyonlarındaki karbondioksit yoğunlukları rekor seviyelerde kalırken; DMÖ, ekonominin daha çevre dostu şekilde yeniden büyümesine yardımcı olacak koronavirüs sonrası destek paketlerinin önem taşıdığını söylüyor.

“Önceki ekonomik krizleri, kriz öncesine göre çok daha yüksek yayılım artışıyla ilişkili ‘kurtarma’ paketleri takip etmişti” diyor kuruluş.

 

 

 

 

Fransa Haber Ajansı/Çeviri: Ozan Zaloğlu

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz