Plüton şimdilerde pek soğuk olsa da, bugün Nature Geoscience bülteninde yayınlanan bir çalışmaya göre bu cüce gezegen esasında sıcak bir dünya şeklinde yola koyulup, hızlı ve şiddetli bir biçimde şekillenmiş olabilir.
Araştırmacılara göre bu sonuçlar, Plüton’da ilk zamanlardan beri bir yer altı okyanusu bulunmuş olabileceğini akla getiriyor. Hatta bu durum, gezegenin yaşam barındırma olasılığını artırabilir.
Daha önce yapılan çalışmalarda, Plüton’un uzaktaki Kuiper Kuşağı’nda kümelenen soğuk ve buzlu kayalardan oluştuğu varsayılmıştı. Kuiper Kuşağı, Neptün’ün yörüngesinin ilerisinde yer alan nesnelerin oluşturduğu bir halka. Günümüzde Plüton’un kalın ve donmuş kabuğunun altında bir okyanus olduğuna yönelik bulgular olsa da, araştırmacılar yüzey altındaki bu okyanusun Plüton oluştuktan çok sonra; gezegenin çekirdeğindeki radyoaktif elementlerin çıkardığı sıcaklık sebebiyle buzların erimesi sayesinde geliştiğini öne sürmüştü.
Şimdiyse bilim insanları, soğuk bir oluşum yerine; Plüton’un sıcak ve patlayıcı güçle dolu bir başlangıç yaptığını iddia ediyor.
Charles Q. Choi/Space. Ç: O.