Güneş gözlüğü seçimi için bilmeniz gerekenler

0

Güneş gözlüğü mevsimi geldi ve güneşe karşı hassas gözlerimizi korumak için bir güneş gözlüğü edinmek yararlı olacaktır. Peki ama hem şık bir görünüm elde etmek hem de göz sağlığımıza destek olacak doğru güneş gözlükleri nasıl seçilir?

Güneşin dünyada en acımasız davrandığı canlının insan olması çok manidar bir gerçek. Hayvanlar, bitkiler, ağaçlar, ormanlar yılın 365 günü güneşin altında hiçbir gölgeye ihtiyaç duymadan yaşayabiliyorlar ama insanoğlu güneşin altında 5-10 dakikadan fazla kaldığında cildinde ölümcül derecede yanıklar oluşabiliyor. Hatta güneşin parlak ışıkları, doğrudan cildimize gelmese bile gözlerimizi son derece rahatsız edebiliyor. Güneşe karşı bu dayanıksızlığımız nedeniyle komplo teorisyenleri, insan türünün dünyada doğmadığını, başka bir gezegende yaşarken, uzaylı bir ırk tarafından dünyaya getirildiğini savunuyorlar. Bu teorinin doğruluğunu tabi ki bilemeyiz ama güneşin insanoğluna karşı çok acımasız olduğunu net şekilde görebiliyoruz. Ve bu nedenle de güneşe karşı önlemler geliştirdiğimiz açık. Güneş kremleri, şapkalar, elbiseler, şemsiyeler ve tabi ki güneş gözlüğü.

Güneş gözlüğü denilince, seçenekler çok fazla. Çoğumuz güneş gözlüğü seçerken karar vermekte zorlanıyoruz. Hem tasarımları hem de koruyuculuk faktörü açısından gözlükleri ayrı ayrı değerlendirmek lazım.

Tasarımı deyince gözlükleri, yüz şeklimize göre sıralamak önemli. Keskin, köşeli yüz hatlarımız varsa, oval güneş gözlükleri yüzümüze daha çok yakışacaktır. Oval yüz hatlarına sahipsek de, daha köşeli tasarımları tercih etmek önemli.

Bir de kullanım alanımıza göre, gözlüğün güneş ışınlarını engellediği alanı dikkate almak önemli. Güneş ışınları sadece gözümüzün önünden bize ulaşmaz. Gözlüğün yanındaki, kenarındaki açıklıklardan gelen ışık da son derece rahatsız edici olabilir. Özellikle kış aylarında, kar üzerinde tırmanış yapan dağcılar bunun rahatsızlığını yoğun olarak yaşar. Bu nedenle, gözün kenarlarını da kapatan gözlükler kullanırlar. Çünkü beyaz kar üzerinden yansıyan güneş ışığı o kadar güçlüdür ki, gözlüğün kenarından da göze ulaştığında, ağır rahatsızlık yaratır.

Yaz aylarında da özellikle deniz üzerinde aktivite yapacaksanız, yelkenlilerle veya motorlu teknelerle açılmaya niyetliyseniz, uçsuz bucaksız bir denizin üzerinde yansıyan güneş ışınları sizi  gözünüzü açamaz hale dönüştürebilir.  Bu nedenle, kullanım alanınıza göre, güneşi engelleyecek alanın genişliğini de hesap etmelisiniz. Güneş gözlüğü erkek modelleri veya güneş gözlüğü bayan modelleri arasında arama yaparken, onu nerede kullanacağınızı düşünerek, gerekiyorsa farklı alanlar için farklı gözlükler de edinebilirsiniz.

Gözlük camlarının UV ışınlarını engelleme yeteneği de çok önemlidir. Ünlü markaların ismiyle üretilen sahte gözlüklerde bu tür bir UV filtrelemesi beklemeniz çok gerçekçi olmaz. Bu gözlükler UV filtresiyle üretildiğini iddia etseler bile bunun bir garantisi ve kontrolü de bulunmuyor. Bu nedenle, güneş gözlüğü alırken, markanın güvenilirliği önemlidir. Gözleriniz güneşin zararlı UV ışınlarından hasar gördükten sonra bunu tazmin etmenin bir yolu da yok. O nedenle, güneş gözlüğü seçerken özenli davranmanızı tavsiye ediyoruz.

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz