Antik tanrıların, savaşçıların ve kralların zamanında, savaşçı kadınlardan oluşan bir kabilenin efsanesi Yunan mitolojisine yerleşmişti. Tanrıların kızları olduğu söylenen ve Anadolu’da yaşayan bu sert kadın savaşçılar, yüzlerce yıl boyunca insanların ilgisini çekmişti. Günümüzün popüler kültüründe ise halen, efsanevi Amazon savaşçıları olarak varlıklarını sürdürüyorlar.
Uzun bir süredir, bu savaşçı kadınların antik hayal gücünün uydurması olduğu varsayılmıştı. Fakat aradan geçen zamanda bulunan arkeolojik kanıtlar, bu efsanelere ilham vermiş olabilecek bu savaşçı kadınların gerçekten de yaşadığını ortaya çıkarmıştı.
Geçen yılın sonlarında, 2.500 yıl öncesine (MÖ 4’ncü yüzyıl) ait göçebe İskitler olduğu düşünülen iki kadının arkeolojik kalıntıları ortaya çıkarılmıştı. Bu kadınlar, bir atın koşum takımına ait parçalar ile demir bıçaklar ve 30 ok başlığının da yer aldığı silahlarla, bugün Rusya’nın batısındaki Devitsa köyü olan yere gömülmüş.
Rus Bilimler Akademisi Arkeoloji Enstitüsü’nde arkeolog olan Valeri Guliayev, “Bu iki kadının atlı savaşçılar olduğunu kesin olarak söyleyebiliriz” demişti. Son on yılda buna benzer 11 kadın savaşçı bulunmuş. Genelde erkeklere atfedilen eşyalarla gömülmüşler. Bu sebeple, İskit kızlarının avcılık ve savaşlara katılmış olabileceği düşünülüyor.
Şimdiyse Rusya’da başka bir arkeoloji takımı, 1988’de bulunan 2.600 yıllık kalıntılar üzerinde yaptığı DNA analizinde, bir ‘Amazon’un henüz 14 yaşına gelmediğini ortaya çıkarmış. Günümüzdeki Tuva Cumhuriyeti’nde gömülü olan bu kızın yanında bir balta, huş ağacından yapılmış bir yay ve içinde on ok bulunan ok kılıfı keşfedilmiş.
Tessa Komonduros/ScienceAlert. Ç: O.