Dev Bir Volkanik Patlama, Roma İmparatorluğu’nun Yükselişine Katkıda Bulunmuş Olabilir

0
Alaska'da bulunan bir kaldera (bir volkanın zirvesindeki leğen şeklinde krater), Okmok patlaması sırasında MÖ 43 yılında oluşmuş. Columbia Üniversitesi

MÖ 43 yılı, söylentiye göre Akdeniz bölgesi için kargaşalı bir yıl olmuştu. Bir yıl önce Jül Sezar’ın suikaste uğraması, antik Mısır’a hükmetmiş Roma Cumhuriyeti ile Batlamyus hanedanının yıkılışına ve Roma İmparatorluğu’nun doğuşuna yol açacak on yedi yıllık bir güç mücadelesini tetiklemişti. Bu zamanlar ayrıca, son derece tuhaf hava olaylarının yaşandığı bir zamandı; MÖ 43 ve 42 yılları, yaygın kıtlık ve hastalıklara yol açan yakıcı soğuk ve aşırı yağmurlar ile öne çıkıyordu.

Tarihçiler ile bilim insanları, bu sefil koşullardan felaketvari bir volkanik patlamanın sorumlu olabileceğinden şüphelenmişlerdi. Şimdiyse uluslararası bir araştırma takımı, bu olayın nerede ve ne zaman meydana gelmiş olabileceğini belirledi. Kuzey Kutbu genelindeki bölgelerden alınan altı buz çekirdeğini çözümleyen araştırmacılar, Alaska’daki Okmok yanardağının MÖ 43 yılında patladığını ve bu olaydan kaynaklanan serpintilerin iki yıl boyunca devam ettiğini belirlemişler. Pazartesi günü PNAS bülteninde sunulan bulgulara göre bu durum, Kuzey Yarımküre genelindeki iklimi değiştirmiş ve tarihsel kayıtlardaki tasvirlerle uyuşan soğuk, yağmurlu koşullara neden olmuş olabilir. Roma Cumhuriyeti ve Ptolemaios Krallığı’nın çöküşüne doğrudan sebep olan şey bu olmasa da, çöküşü hızlandıran ve çöküşe katkıda bulunan etmenlerden biri bu olabilir.

Kate Baggaley/Popular Science. Ç: O.

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz