Dünya’nın Manyetik Alanı, Zannedilenden 10 Kat Hızlı Değişiyor

0
Güneş'in taçküresinden attığı kütleler Dünya'nın manyetik alanına çarptığında, İzlanda üzerinde fotoğraflanan bu aurora gibi olağanüstü ışık gösterileri meydana gelebiliyor. Shutterstock

Gezegenimizin dinamik manyetik alanı, bilim insanlarının düşündüğünden çok daha hızlı yön değiştiriyor olabilir.

Bu manyetik balon, atmosferimizi yerli yerinde tutuyor ve bizi zararlı kozmik radyasyon ile Güneş fırtınalarından koruyor. Fakat her bir milyon yılda birkaç kez, bu manyetik alanın kutupları tersine dönüyor ve manyetik Kuzey Kutbu ile Güney Kutbu yer değiştiriyor. Böyle bir şey en son, yaklaşık 780.000 yıl önce olmuş. Ayrıca daha önce bu sürecin binlerce yıl sürdüğü ve her yıl yaklaşık bir derecelik hızla değiştiği tahmin edilmiş.

Fakat iki gün önce yayınlanan yeni bir çalışmada aktarılanlara göre manyetik alanın yönünde meydana gelen bu ve diğer önemli değişimler, daha önce sanılandan 10 kat hızlı gerçekleşiyor olabilir. Üstelik, yakın zaman önce gözlemlenen değişimlerden de yaklaşık 100 kat daha hızlı gerçekleşiyor.

Bilgisayarda yapılan bir canlandırma, ters çevrilme zamanları arasındaki normal kutuplaşma döneminde olduğu sırada Dünya’nın manyetik alanını gösteriyor. Çizgiler, manyetik alan hatlarını temsil ediyor: Maviler, alanın merkeze doğru çevrildiği zamanı; sarılar ise merkezden uzaklaştığı zamanı gösteriyor. Los Alamos Ulusal Laboratuvarı

Gezegenimizin dış çekirdeğinde bulunan ve yüzeyin 2.800 kilometreden fazla altında dönen erimiş demirin çalkalanması, Dünya’nın görünmez manyetik alanına güç sağlıyor. Dönen ve iletken nitelikte olan magma, manyetik kutupların konumlarını belirleyen elektrik yükleri meydana getiriyor ve Dünya’yı sarıp, kutupları birbirine bağlayan görünmez manyetik alan hatlarını şekillendiriyor.

Mindy Weisberger/Live Science. Ç: O.

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz