İnsanlar deneyerek öğrenirler, peki neden makineler de bu şekilde öğrenemesinler? ABD ordusunun gelecek teknolojileriyle ilgili departmanı DARPA tarafından finanse edilen bir proje robotların insanlara uyum sağlayarak, onlarla müzik yapabilmesini amaçlıyor. MUSICA olarak adlandırılan ve açılımı “Musical Improvising Collaborative Agent (İşbirlikçi Müzikal Doğaçlama Aracı)” olan projenin amacı robotların insanlarla birlikte caz müzik yapabilmesi ve solo caz müzik çalabilmesi.
MUSICA, doğaçlamaya dayalı ve tahmin edilemeyen unsurlar barındıran caz müziği anlayabilmek için program araştırmacıları tarafından derlenen solo caz performanslarını örnek alacak. Caz müziği bir kere anlamlandırdıktan sonra öğrendiklerinin ışığı sayesinde program da kendi müziğini yaratacak. Bilgisayar, iletişim dilinin müzik olduğu bu ortamda, emeklemeye başlayan çocuk gibi her şeyi baştan öğrenecek. University of Illinois at Urbana-Champaign’in Sanat ve Tasarım Okulu’nda Yardımcı Doçent olan Ben Grosser, LiveScience’a yaptığı açıklamada şunları ifade etti: “Hedefimiz gelecek yaza kadar DARPA’ya bir “çağrı-cevap” sistemi sunabilmek. Bu sistem kapsamında yazılım, benim çaldığım şeyleri algılayacak, analiz edecek ve uygun bir şekilde kendi müziğiyle bir nevi cevap verecek. Şunu kabul edelim ki caz müzik yapabilen bir yazılım geliştirme fikri gerçekten çılgınca bir şey. Asla bir Miles Davis olmayacağını biliyoruz. Ancak eğer bu sistemi bir liselinin seviyesinde müzik yapabilir hâle getirebilirsek bu gerçekten bizim için büyük bir başarı olacaktır.”
Peki neden askeriye, müzikle bu denli ilgileniyor? Tabii ki bunun nedeni DARPA’nın Jazz Ambassadors’ı (ABD ordusunun bir bandosu) robotlardan oluşan bir orkestraya çevirme isteği değil. Ancak DARPA, insan aktivitelerine düzgün ve çabuk bir şekilde yanıt verebilen sistemlerin ileride savaş alanlarında da son derece kullanışlı olacağını düşünüyor. İnsanlarla makinelerin sorunsuz bir şekilde geçinebilmeleri için birbirlerini kusursuz bir şekilde anlayabiliyor olmaları gerekmekte.