Kuşlar İHA’ları düşürmek üzere eğitilebilir mi?

0

Evet ama iyi fikir değil

Maliyeti düşerken kullanımı kolaylaşan İHA’lar ABD hava sahasını giderek kalabalıklaştırıyor. Geçen ay Federal Havacılık Kurumu FAA, uçakların yakınında görülen İHA sayısında bir artış rapor ederek başıboş bir İHA’nın insanlı uçakları tehlikeye düşürebileceği korkusunu doğurdu. Fakat İHA’lar sadece uçakları değil, kuşlaır da tehdit ediyor.

Mayıs ayında Ulusal Park Servisi, İHA’ların Yosemite Ulusal Parkı’na girişini yasakladı. Gerekçesi, “İHA’ların kullanım alanı yakınındaki vahşi hayvanlar, özellikle de sarp uçurumlara yuva yapan doğanlar üzerinde olumsuz etkisi olabileceği” idi. Haziran ayında bu yasak ABD’deki tüm ulusal parkları kapsayacak biçimde genişletildi.

Bu yapay araçların göğü işgal etmesi, yırtıcı kuşların köklü alışkanlıklarına sekte vuruyor. İHA’ların geçmişi daha yüz yıl bile yokken şahinler milyonlarca yıldır bu dünyada. Dahası, insanoğlu antik çağlardan beri şahin eğitiyor. Peki, insanların kılavuzluğunda kuşların bu davetsiz misafirlere saldırması olanaklı mı?

Georgia Şahincilik Derneği’nin kurucusu ve yöneticisi Joey Seabolt, Popular Science’a yaptığı açıklamada “Birinin neden böyle bir şey isteyebileceğini aklım almıyor,” diyor. “Vahşi kuşların, hem vahşi hayvanın kendisine hem de aygıta zarar verdiği türden karşılaşmalar oldu. Ama bir kuşu bunun için eğitmek hiç iyi değil.”

Diğer şahinciler de aynı görüşte. Indiana Şahinciler Derneği başkanı Roger Chastain, kuadkopterlerin küçük ve esnek pervanelerinin muhtemelen bir şahine zarar vermeyeceğini, ancak bir kuşun yaralanmasına yol açabilecek hiçbir şeyi desteklemediğini söylüyor. Sky Falconry’nin eş kurucusu Kirk Sellinger ise bir kuşun bir kuadkoptere saldırmak için eğitilebileceğini ama hayvanın yaralanmasının, hatta ölmesinin söz konusu olabileceğini söylüyor.

Bu elbette şahinlerin İHA’larla hiç karşılaşmadığı anlamına gelmiyor. Altından ipe bağlanmış et sarkan balonları ya da kuadkopterleri bazen şahinciler de eğitim amaçlı kullanıyor. Ama hayvanın zarar görmemesi için yem, uzunluğu on metreye yaklaşan bir ipe bağlanıyor.

Bazen de vahşi kuşlar eğitilmedikleri halde İHA’lara saldırabiliyor. Örneğin Ekim ayında çok yaygın izlenen bir videoda kızıl kuyruklu bir şahinin bir kuadkoptere saldırıp düşürdüğü görülüyor. Videoda pike yaparak İHA’yı düşüren şahin kesinlikle üstün taraf. Ayrıca şahin saldırıdan hiç yara almadan kurtulurken kuadkopter yere çakıldığıyla kalıyor.

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz