Uluslararası bir araştırma takımı, türünde ilk olan bir çalışma yürütmüş ve 130 farklı memeli türünün beynindeki bağlantıları incelemiş. İki hafta önce yayımlanan şaşırtıcı sonuçlar, yaygın varsayımlara meydan okuyor ve beyindeki bağlanabilirlik seviyelerinin, insanlar da dahil tüm memelilerde eşit olduğunu ortaya çıkarıyor.
Araştırmaya önderlik eden ve Tel Aviv Üniversitesi’ndeki Nörobiyoloji, Biyokimya ve Biyofizik Fakültesi ile Sagol Sinirbilim Fakültesi’nde profesör olan Yaniv Assaf, şöyle söylüyor: “Beyindeki bağlantısallığın, yani bilginin sinir ağı boyunca aktarım verimliliğinin; belli bir beynin boyutuna veya yapısına bağlı olmadığını keşfettik. Diğer bir ifadeyle; küçük farelerden insanlara, büyük boğalardan yunuslara kadar tüm memelilerin beyinleri, eşit derecede bağlantı sergiliyor ve bilgiler bu beyinlerde aynı verimde seyahat ediyor. Ayrıca beynin, bu dengeyi özel bir telafi mekanizmasıyla koruduğunu bulduk: Beyindeki yarımküreler arasındaki bağlantısallık yüksek olduğunda, yarımkürelerin her birinin içerisindeki bağlantısallık nispeten düşük oluyor. Bu durumun tersi de geçerli.”
“Beyindeki bağlantısallık, beynin işlevi için çok önemli olan merkezi bir özellik” diye açıklıyor Profesör Assaf. “Pek çok bilim insanı, ‘insan hayvanının’ üstün işlevine yönelik muhtemel bir açıklama olarak; insan beynindeki bağlantısallığın diğer hayvanlara göre önemli oranda daha yüksek olduğunu varsaymıştı.”
Fakat Prof. Yovel’a göre diğer taraftan, “Evrimsel süreçte kilit özelliklerin korunduğunu biliyoruz. Bu nedenle, örneğin tüm memelilerde dört uzuv bulunuyor. Bu projede, boyutları ve beyin yapıları ne olursa olsun; tüm memelilerde korunmuş olan beyin bağlantısallığının da bu türden kilit bir özellik olabilme ihtimalini araştırmak istemiştik. Bu amaçla, gelişmiş araştırma araçları kullandık.”
Tel Aviv Üniversitesi/ScienceDaily. Ç: O.