Şapkalar ve şemsiyeler, Mars’ta uzun bir yaz tatili geçirmeye hazırlanan astronotları Güneş’in acımasız ışınlarından korumak için yeterli olmayabilir.
Tıpkı bol bol güneş kremi süren tatilciler gibi, Ay ve Mars’taki kâşifer de günün birinde krem kullanarak kendilerini koruyabilir. Selenomelanin adlı biyomühendislik uygulanmış yeni bir madde içeren bu kremler, doğal melanin pigmentinin selenyum metaliyle zenginleştirilmesi yoluyla oluşturulmuş. Üstelik bu kremler, uzayda da üretilebilir.
İnsanlar, Dünya’nın koruyucu manyetik alanının dışında pek çok tehlikeli tipte ışınıma maruz kalıyor. Bunlar arasında Güneş’ten gelen zararlı morötesi ışınımlar, X-ışınları ve gama ışınlarının yanısıra; Güneş Sistemi’mizin dışından gelen ve galaktik kozmik ışınlar olarak adlandırılan, süper hızlı atom altı parçacıklar da bulunuyor.
Bu uzay ışınlarının sebep olduğu DNA kırılmalarının görünmez şekilde birikmesi, kansere sebep olabilir ve yüksek dozlarda ise radyasyon zehirlenmesi ile ölüme yol açabilir. Kurşun veya su kalkanı gibi geleneksel önlemler ise ağır olma eğilimi gösteriyor ve bir uzay görevinin maliyetini artırıyor.
Hayvanlarda, bitkilerde, mantarlarda ve bakterilerde bulunan ve doğal şekilde oluşan geniş bir pigment sınıfı olan melanin ise burada devreye giriyor. Bazı melanin tipleri, insanlara geniş çeşitlilikte cilt, saç ve göz rengi tonları sağlıyor ve bizi Güneş’in morötesi ışınına karşı koruyor.
Northwestern Üniversitesi’nde biyokimyacı olan Nathan Gianneschi, “Melanin her yerde bulunur ve gizemli bir maddedir. Kendisini tam anlamıyla anlamış değiliz” diyor.