Mars’ın yörüngesinde gezen ve Avrupa Uzay Ajansı’nın (ESA) işlettiği bir araştırma aracı, Kızıl Gezegen’in atmosferinde daha önce hiç görülmeyen kimyasal imzalar bulmuş. Bu keşif, Mars’ta uzun zamandır devam eden metan gizemini çözebilir.
Yapılan her iki tespit de, ESA’nın İz Gazlar Yörünge Kâşifi’nden gelmiş. (Kızıl Gezegen’e yönelik gerçekleştirilen iki fırlatmalı bir Avrupa-Rusya ortaklığı olan ExoMars’ın ilk bölümündeki bu cihaz, 2016 yılında fırlatılmıştı.) Bilim insanlarının söylediğine göre bu tespitleri özellikle tuhaf hale getiren şey ise, bunların bilim insanlarının metan arayacağı yer ile aynı doğrultuda bulunması. (Metan, Mars’taki yaşam arayışının önemli bir bileşeni.) Pek mümkün olmayan bu uyum; söz konusu bileşenlerin, bilim insanlarının metan aramaya yönelik girişimlerine engel olabildiği anlamına geliyor.
Projedeki araştırmacılardan biri ve Oxford Üniversitesi’nde gezegen bilimci olan Kevin Olsen, dün ESA’dan yapılan bir açıklamada “Bu özellikler hem kafa karıştırıcı, hem de şaşırtıcı” diyor. “Bunlar, metana ait en güçlü imzaları görmeyi beklediğimiz dalga boyu aralığının tam üzerinde duruyor.”
Bilim insanları, Mars’ta metanın bulunma (veya bulunmama) ihtimalinden heyecan duyuyor. Çünkü en azından Dünya’da, bu gazın ufak bir kısmı jeolojik süreçler yoluyla oluşsa da; büyük bir kısmı yaşayan canlılardan geliyor. Bu bağlantı, metanı muhtemel bir biyolojik imza haline getirmenin yanısıra; yakınlarda mevcut olabilecek yaşamın da bir işareti durumuna getiriyor. Gaz aynı zamanda kısa ömürlü olduğundan; eğer Mars’ta metan tespit edilirse, bu durum gazın son birkaç yüzyıl içerisinde oluştuğu anlamına gelecek.
Meghan Bartels/Space. Ç: O.