Güç Zararlı Olduğunda: Baskınlık, Gruplarda Nüfuzu Azaltıyor

0
Kenishirotie/iStock

Konstanz Üniversitesi, Max Planck Hayvan Davranışı Enstitüsü ve Austin Texas Üniversitesi’nde çalışan araştırmacıların yürüttüğü yeni çalışmada; ast erkeklerin önderlik ettiği grupların, baskın ve saldırgan erkeklerin önderlik ettiği gruplara göre daha verimli olduğu bulunmuş.

Bir gruptaki en güçlü, en büyük ve en saldırgan birey olmak sizi baskın yapabilir fakat bu durum, tüm kararları sizin verdiğiniz anlamına gelmez.

Balıkların davranışlarına yönelik yapılan ve PNAS bülteninde yayımlanan yeni bir çalışma, baskın bireylerin bir gruba güç yoluyla nüfuz edebileceğini; fakat pasif bireylerin, bir grubu fikir birliğine getirmede çok daha iyi olduğunu gösteriyor. Uluslararası bir araştırma takımının yürüttüğü çalışma, baskın bireylerin kendi grupları üzerinde de en büyük nüfuza sahip olduğuna yönelik varsayımları tersine çeviriyor ve otoriter bireylerin, organizasyonlardaki etkili iletişime engel olma ihtimaline ışık tutuyor.

Çalışmanın kıdemli yazarı ve Max Planck Hayvan Davranışı Enstitüsü’nde bir grup lideri olan Alex Jordan şöyle söylüyor: “Sizi belli bir koşul altında güçlü yapan özellikler, diğer kişilerin üzerindeki nüfuzunuzu etkin biçimde düşürebilir; özellikle de bireylerin kimi takip edeceklerini serbestçe seçebildiği koşullarda”

“Baskın bireyler; öne çıkmaya çalışarak irade güçlerini gruba dayatabilir, fakat bu durum ayrıca onları sosyal yönden itici hale getirir. Daha karmaşık görevler esnasında paydaşları ortak bir görüşte birleştirmek söz konusu olduğunda ise en büyük nüfuzu uygulayanlar, en az saldırgan olanlar. Elde ettiğimiz sonuçların gösterdiğine göre hükmeden bireyler çoğunlukla güç pozisyonlarına yükselse de, aynı zamanda etkisi en az olan nüfuz yapıları da oluşturuyor olabilirler.”

Konstanz Üniversitesi/ScienceDaily. Ç: O.

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz