Hesaba dayalı modeller, uykunun yeni anıları kodlarken eski anılara zarar gelmesini nasıl önlediğini inceliyor.
Obezlik ve kalp damar hastalıkları tehlikesini azaltmaktan, dikkat toplamayı ve genel günlük performansı iyileştirmeye kadar; uykunun sağlığımızda önemli bir pay sahibi olduğu biliniyor. California San Diego Üniversitesi Tıp Fakültesi’nde çalışan araştırmacılar, yayımlanan yeni bir çalışmada; uykunun ayrıca insanların hayatları boyunca sürekli öğrenmesine yardımcı olabildiğini söylüyorlar.
Dün eLife bülteninin internet sayısında yazan araştırmacılar, bilgisayarlı hesaba dayalı modeller kullanarak, uyku ve uyanıklık gibi farklı beyin durumlarını canlandırmış ve uykunun, yeni kodlanan anıları nasıl sağlamlaştırdığını ve eski anılara zarar gelmesini önlediğini incelemişler.
Çalışmanın baş yazarı ve UC San Diego’da tıp profesörü olan Maksim Bazhenov, şöyle söylüyor: “Beyin, biz uyuduğumuz zaman çok meşgul oluyor ve gün boyunca öğrendiklerimizi tekrarlıyor. Uyku, anıların yeniden düzenlenmesine ve onların en verimli şekilde sunulmasına yardımcı oluyor. Elde ettiğimiz bulgular; anıların statik değil, dinamik olduğunu akla getiriyor. Diğer bir ifadeyle anılar; hatta eski anılar bile nihai değiller. Uyku, onları sürekli güncelliyor. Uyku döngüsü esnasında, hem eski hem de yeni anıların kendiliğinden tekrarlandığını tahmin ediyoruz. Bu durum, unutmayı önlüyor ve geri çağırma verimini artırıyor.”
Bazhenov, uyku esnasında meydana gelen anı tekrarının; aynı nöron popülasyonlarının etkileşen birden çok anıyı depolamasına olanak sağlayarak, unutmaya karşı koruyucu bir rol oynadığını söylüyor. “Gündelik olarak pek çok yeni şey öğreniyoruz ve bu anılar, eski anılarla rekabet halinde. Tüm anıları yerleştirmek için uyumamız gerekiyor.”
Michelle Brubaker/San Diego California Üniversitesi. Ç: O.