Dün Nature Climate Change bülteninde yayımlanan yeni bir çalışma, 2035 yılında Kuzey Kutbu’nda hiç deniz buzu kalmayacağını söyleyen tahminleri destekliyor.
Son buzul çağları arası dönem sırasında (yaklaşık 127.000 yıl önceki sıcak dönem) Kuzey Kutbu’nda oluşan yüksek sıcaklıklar, bilim insanlarının kafasını onlarca yıldır karıştırmıştı. Şimdiyse uluslararası bir araştırma takımı, İngiltere Meteoroloji Kurumu’nun Hadley Centre iklim modeli yardımıyla, son buzul çağları arası dönemde Kuzey Kutbu’ndaki deniz buzu koşullarını günümüzdeki koşullarla karşılaştırmış. Elde edilen bulgular, gelecekte deniz buzullarında meydana gelecek değişimlerin daha iyi tahmin edilmesi için önem taşıyor.
Baharda ve yazın ilk zamanlarında, Kuzey Kutbu’ndaki deniz buzullarının yüzeyinde sığ su göletleri oluşuyor. Bu ‘erimiş göletler’, buz tarafından emilen ve uzaya geri yansıyan güneş ışığı miktarı açısından önemli. Yeni Hadley Centre modeli, İngiltere’de Dünya iklimini fiziksel açıdan en gelişmiş şekilde temsil etmenin yanısıra; iklim araştırmaları için de önemli bir araç olma özelliğini taşıyor ve deniz buzu ile erimiş göletleri birleştiriyor.
Bu modeli kullanarak son buzul çağları arası dönemde Kuzey Kutbu’ndaki deniz buzlarına bakan araştırmacılar, bahar döneminde pek çok erimiş göletin açığa çıkardığı ve deniz buzlarının erimesinde çok önemli bir rol oynayan yoğun miktardaki güneş ışığının etkisini belirlemiş. Aynı model kullanılarak geleceğe yönelik yapılan sanal bir canlandırma, Kuzey Kutbu’nda 2035 yılında hiç deniz buzu kalmayabileceğini göstermiş.
İngiltere Güney Kutbu İnceleme Kuruluşu. Ç: O.