Primatların Gırtlakları, Şaşırtıcı Bir Hızla Evrimleşmiş

0
Gülümseyen bir şebek. Seregraff/iStock

Primatların gırtlaklarında (veya ses kutularında) ilginç bir şey olmuş: Bu organlar, 55 farklı tür üzerinde yapılan kapsamlı bir çalışmaya göre diğer memeli tiplerine kıyasla çok daha hızlı evrimleşmiş.

Gırtlağın (larenks) evrimine yönelik yapılan çalışmalar arasında, türünde ilk olan bu araştırma; diğer tipteki hayvanların gırtlakları ile karşılaştırıldığı zaman primatların ses kutularının vücut boyutuna oranla daha büyük olduğunu ve daha fazla çeşit içerdiğini gösteriyor.

Bilim insanlarını şaşırtan bu durum, evrimleşme ve uyum sağlama biçimleri söz konusu olduğunda primatların daha esnek olduğunu gösteren işaretlerden biri. Araştırma ayrıca; gırtlağın, evrimin anahtar göstergelerinden biri olduğuna yönelik uzun zamandır süregelen bir hipotezin de ilave kanıtı niteliğinde.

İngiltere’deki Anglia Ruskin Üniversitesi’nde (ARU) çalışan davranışsal ekolog Jacob Dunn, “Bu çalışma, memeli grupları arasında gırtlağın evrimine yönelik belirgin farklılıkları gösteriyor” diyor.

“Özelinde ise primat gırtlağının daha büyük olduğunu, vücut boyutuyla pek yakın ilişkisi olmadığını ve etçil gırtlağına göre daha yüksek evrim hızları sergilediğini gösterdik ki etçiller, birbirine uyumlu bir karşılaştırma grubu. Bu durum, ses organının evriminde türler çapında görülen temel farklılıkları gösteriyor.

Jacob Dunn, Anglia Ruskin Üniversitesi

Ses kutusu veya gırtlak, hayvanlar aleminde aynı işlevi yerine getiriyor: Beslenme sırasında hava yolunu koruyor, akciğerlere giden hava ikmalini yönetiyor ve sesleri kontrol ediyor. Sesli iletişimde oynadığı rol ise, bir türün evriminde onu özellikle önemli hale getiriyor.

Araştırmacılar yaptıkları 3 boyutlu taramalar ve bilgisayar modelleriyle birlikte, primat gırtlaklarının ortalamada; etçillerin karşılaştırılabilir boyuttaki gırtlaklarından yüzde 38 daha geniş olduğunu ve diğer türlerde gırtlak-vücut boyutu oranının daha sabit olduğunu göstermeyi başarmışlar.

David Nield/ScienceAlert. Ç: O.

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz