1.000 Kat Parlak LED’ler

0
Yeni tasarımda demir oksit kanat (mor), yalıtımlı dielektrik malzeme (yeşil) ve metal temas bölümü (üstü sarı yeşil) bulunuyor. B. Nikoobakht, N. Hanacek/NIST

Işık yayan diyotlarda (LED) yapılan yeni bir tasarım, bu ışık kaynaklarının verimliliğinde uzun zamandır süregelen bir sınırlamanın aşılmasını sağlayabilir. Mikroskobik LED’ler ile laboratuvarda gösterilen bu fikir, parlaklıkta çarpıcı bir artış sağlamanın yanında lazer ışığı oluşturma kabiliyetine de sahip. Tüm bu nitelikler, büyük ölçekli ve minyatür uygulamalarda değerli hale gelmesini sağlayabilir.

Araştırmacıların oluşturduğu cihaz, ufak ve mikron altı boyutlu geleneksel LED tasarımlarına göre 100’den 1.000 kata kadar parlaklık artışı sağlıyor.

Rensselaer Politeknik Enstitüsü’nde çalışan ve bu yeni tasarımı ortaya çıkaran Babak Nikoobakht şöyle söylüyor: “LED yapımında yeni bir mimari bu. Aynı malzemeleri, geleneksel LED’lerde kullanıyoruz. Bizimkinin farkı, şeklinde.”

LED’ler onlarca yıldır vardı. Fakat parlak LED’lerin geliştirilmesi, Nobel ödülü getirdi ve ışıklandırmada yeni bir çağa geçilmesini sağladı. Fakat çağdaş LED’lerde bile, tasarımcılarını hayal kırıklığına uğratan bir sınırlama bulunuyor. Bir noktaya kadar LED’e daha fazla elektrik vermek, onun daha fazla parlamasını sağlıyor fakat kısa süre sonra bu parlaklık düşüyor ve LED büyük oranda verimsiz hale geliyor. Endüstride “verim düşüşü” biçiminde adlandırılan bu sorun; LED’lerin, iletişim teknolojisinden virüslerin öldürülmesine kadar umut vadeden uygulamalarda kullanılmasını önlüyor.

ABD Ulusal Standartları ve Teknoloji Enstitüsü. Ç: O.

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz