Hubble, Ünlü Kuyruklu Yıldız NEOWISE’ı Yakından Çekti

0
NASA, ESA, A. Pagan (STScI) ve Q. Zhang (Caltech).

NASA Hubble Uzay Teleskobu’nun 8 Ağustos’ta çektiği NEOWISE kuyruklu yıldızına ait görüntülerde, bu ziyaretçinin kuyruk kısmına yoğunlaşılmış. Kuyruklu yıldızın kuyruk kısmı, cismin Güneş yardımıyla ısınan çekirdeğinin etrafındaki ince gaz ve toz kabuğundan meydana geliyor. Hubble, bir kuyruklu yıldızı ilk defa böyle bir çözünürlükte ve bu kadar parlak şekilde çekmiş.

Fotoğraflar, NEOWISE’ın 3 Temmuz günü 43 milyon kilometrelik bir mesafeyle Güneş’e en yakın noktadan geçmesinden sonra çekilmiş. Diğer kuyruklu yıldızlar, bu kadar yakın mesafelerde ısıl ve kütleçekimsel baskılar sebebiyle sık sık parçalanıyor. Fakat Hubble’ın elde ettiği görüntü, NEOWISE’ın sert çekirdeğinin değişmeden kaldığını gösteriyor.

Baş araştırmacı Kiçeng Zang şöyle söylüyor: “Bu kuyruklu yıldızda Hubble, diğer teleskoplarla elde edebildiklerimize göre çok daha iyi çözünürlüğe sahip. Bu çözünürlük, çekirdeğin çok yakınındaki detayları görme bakımından büyük önem taşıyor. Tozun, Güneş ısısı sebebiyle çekirdekten ayrıldıktan hemen sonra geçirdiği değişimleri görmemizi ve tozu, kuyruklu yıldızın esas niteliklerine mümkün olduğu kadar yakın şekilde örneklememizi sağlıyor.”

Kuyruklu yıldızın kalbi olan buzlu çekirdeği çok küçük olduğundan, Hubble tarafından görülemiyor. Buz topu, 4.8 kilometreden daha geniş olmayabilir. Hubble’ın yakaladığı görüntülerde, çekirdeği saran ve yaklaşık 18.000 kilometre genişliğe uzanan büyük gaz ve toz bulutu görülüyor. Hubble, çekirdekten zıt yönlerde çıkan bir jet çiftini çözümlemiş. Bunlar, çekirdekten toz ve gaz konileri biçiminde çıkıyor ve daha sonra çekirdeğin dönmesiyle birlikte, daha geniş boyutlu ve pervane benzeri yapılara dönüşüyorlar. Jetler, yüzeyin altında gaz durumuna geçen buzun sonucu.

NASA/Goddard Uzay Uçuş Merkezi/Ç: O.

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz