Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ), dün Afrika’nın vahşi poliovirüsten (çocuk felci virüsü) kurtulduğunu ilan etti. Bu gelişme, hastalığı dünya çapında yok etmeye yönelik onlarca yıldır devam eden seferberlikte önemli bir kilometre taşını temsil ediyor.
Kıtada geçtiğimiz dört yıl boyunca hiç çocuk felci vakası görülmediğini onaylayan komisyondan Profesör Rose Gana Fomban Leke, “Bugün Afrika için tarihi bir gün” diyor. Hastalığın kökünün kazınması için dört yıl boyunca vaka görülmemesi gerekiyor.
DSÖ’nün aktardığına göre poliovirüs, çiçek hastalığı virüsüyle beraber Afrika’da yok edilen virüslerin arasına katılıyor.
1996 yılından bu yana Afrika’daki pek çok ülkede vahşi çocuk felci görülmese de, Birleşmiş Milletler’e bağlı kurumuna göre hastalığı yok etmeye yönelik çabalar, “1.8 milyona kadar çocuğun ömür boyu felç olmasını önledi ve yaklaşık 180.000 hayat kurtardı.”
Polyomiyelit (çocuk felcinin tıbbi adı); omuriliğe saldıran ve çocuklarda geri döndürülemez felce sebebiyet veren, şiddetli biçimde bulaşıcı ve yayılmacı bir virüs.
1950’li yıllarda aşısı bulunana kadar dünya çapında sıklıkla görülüyordu. Fakat Asya ve Afrika’daki pek çok fakir ülke, aşıya erişemiyordu.
1988 yılında DSÖ, UNICEF ve Rotary Kulübü, hastalığın kökünü kurutmak üzere dünya çapında bir kampanya başlattı. O zamanlar küresel çapta 350.000 vaka vardı. 1996 yılında, sadece Afrika’da 70.000’den fazla vaka kalmıştı.
Küresel çabalar ve finansal destek sayesinde (30 yılda yaklaşık 19 milyar dolar), bu yıl sadece Afganistan ve Pakistan’da toplamda 87 vaka kaydedildi. Hastalığın yakında bu ülkelerde de yok edilmesi bekleniyor.
Sophie Bouillon & Emine Ebubekir/Fransa Haber Ajansı. Ç: O.