Çoğumuz, yetersiz uyumanın gündelik yaşantımızda derin bir etki oluşturduğunu ilk elden biliyoruz. Asabi olmaktan sakarlığın artmasına, nezle ve kronik hastalıklara karşı daha savunmasız olmaya kadar; bu durumu destekleyen bir sürü araştırma var. Şimdiyse yapılan büyük bir araştırma, yetersiz uyumanın gerçekten de hayattaki neşeyi alıp götürdüğünü doğruluyor.
British Columbia Üniversitesi’nde çalışan psikolog Nancy Sin, “Uykuda meydana gelen gecelik dalgalanmalar bile, insanların günlük yaşamlarındaki hisleri üzerinde çeşitli etkiler meydana getirebilir” diyor.
Sin ve meslektaşları, 33-84 yaşları arasındaki yaklaşık 2.000 yetişkinden toplanan anket verilerini kullanmışlar. Temel durumları belirlenen katılımcılara, sekiz ardışık gün boyunca uyku süreleri, günlük stres seviyeleri ve başlarından geçen olumlu ile olumsuz olaylar sorulmuş.
“İnsanlar, sarılma veya doğada vakit geçirme gibi olumlu bir şey yaşadıklarında, genelde o gün kendilerini daha mutlu hissederler” diye açıklıyor Sin.
“Fakat bir insan genelde uyuduğundan daha kısa süre uyuduğunda, olumlu olayların meydana getirdiği olumlu duyguları pek elde edemiyor.”
Neyse ki bu etki, başka türlü de gerçekleşiyor. Uyku süresinin uzaması, olumlu olayların çok daha iyi görünmesini sağlıyor ve gündelik stresin etkilerine karşı koruma sağlıyor. Araştırma takımı bu etkilerin, kronik ağrı gibi kronik sağlık sorunları olan insanlarda çok daha büyük olduğunu keşfetmişler.
“Kronik sağlık durumları olan kişilerde (kişinin olağan uyku süresine göre) uyku süresinin uzaması, sonraki gün olumlu olaylara daha iyi tepkiler verilmesine yol açıyor” diyor Sin.
Tessa Komonduros/ScienceAlert. Ç: O.