İnsanların ilk atalarına ait en eski kalıntılardan bazıları, Tanzanya’nın kuzeyindeki yarık bir vadi ortamı olan Olduvai Gorge bölgesinde çıkarılmıştı. İnsanbilimciler, burada 1.8 milyon yıl önce var olmuş hominidlerin fosillerini keşfetmişlerdi. Pek çok fosil ve taş aleti muhafaza eden bölge, ilk insanların orada yerleşip avlandığını gösteriyor.
Şimdiyse Massachusetts Teknoloji Enstitüsü (MIT) ve İspanya Alcala Üniversitesi’nde çalışan bilim insanlarının önderliğindeki bir araştırma takımı, o zamanlar Olduvai Gorge bölgesi civarında ve ilk insanların arkeolojik kazı bölgeleri yakınında var olan kaplıcaların bulgularına ulaşmışlar. Bu hidrotermal özelliklerin yakın olması, ilk insanların kaplıcaları bir pişirme kaynağı şeklinde kullanmış olabileceğini akla getiriyor. İnsanların ateşi kontrollü bir pişirme kaynağı olarak kullanmayı akıl etmesinden çok önce, yeni öldürdükleri avları kaynatmış olabilirler.
MIT Dünya, Atmosfer ve Gezegen Bilimleri Bölümü’nde (EAPS) jeobiyoloji profesörü olan Roger Summons şöyle aktarıyor: “Söyleyebildiğimiz kadarıyla araştırmacılar ilk defa, hayvanların toplandığı ve pişirme potansiyelinin bulunduğu bir yerde; insanların hidrotermal ortamları bir kaynak biçiminde kullanabilme ihtimaline yönelik somut kanıtlar ortaya koydular.”
Jennifer Chu/Massachusetts Teknoloji Enstitüsü. Ç: O.