3.14 Günlük Yörüngesi Olan, Dünya Boyutundaki ‘Pi Gezegeni’

0
MIT

Massachusetts Teknoloji Enstitüsü ve diğer yerlerdeki bilim insanları, gökbilim ile matematiğin işbirliği yaptığı hoş bir durumla karşılaşmış ve bir “pi dünyası” keşfetmişler: Yıldızının etrafında her 3.14 günde bir vınlayan, Dünya boyutundaki bir gezegen… Gezegenin yörüngesi, evrensel matematik sabitini andırıyor.

Araştırmacılar bu gezegenin işaretlerini, NASA Kepler Uzay Teleskobu’nun K2 göreviyle 2017 yılında toplanan verileri incelerken keşfetmiş. Yer tabanlı bir teleskop ağı olan SPECULOOS ile bu yılın başlarında sisteme odaklanan araştırma takımı, sinyallerin yıldızı etrafında dönen bir gezegene ait olduğunu doğrulamış. Üstelik bu gezegenin, bugün hâlâ yıldızın etrafında 3.14 günde bir döndüğü görülüyormuş.

MIT’nin Dünya, Atmosfer ve Gezegen Bilimleri Bölümü’nde (EAPS) yüksek lisans öğrencisi ve bugün Astronomical Journal bülteninde yayımlanan makalenin baş yazarı olan Prajwal Niraula, “Gezegen adeta bir saat gibi hareket ediyor” diyor.

Hem makalenin ortak yazarı, hem de gezegenin keşif ortağı olan Julien de Wit, “Bugünlerde herkesin biraz eğlenceye ihtiyacı var” diyor.

K2-315b şeklinde etiketlenen yeni gezegen, K2 verilerinde keşfedilen 315’nci gezegen sistemi; listede çok daha tesadüfen keşfedilen bir yerden sadece bir sistem eksik.

Araştırmacılar K2-315b’nin çapının, Dünya’nın 0.95’i kadar olduğunu tahmin ediyor; yani gezegen hemen hemen Dünya boyutunda. Güneş’in yaklaşık beşte biri boyutunda olan soğuk, düşük kütleli bir yıldızın etrafında dönüyor. Gezegen, yıldızının etrafında her 3.14 günde bir daire çiziyor. Hızı ise saniyede 81 kilometre kadar fazla.

Jennifer Chu/Massachusetts Teknoloji Enstitüsü Haber Bürosu. Ç: O.

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz