San Francisco’daki Kuşlar, COVID-19 Yasaklarıyla Oluşan Sessizlikte Farklı Ötmeye Başlamış

0
Erkek porsuk çintesi, 'çekici' şarkısını söylerken, San Francisco. Jennifer N. Philips/Derryberry vd., Ecol. Evol., 2017

ABD’nin San Francisco şehrinin sokakları salgının ilk aylarında boşalınca, şehrin erkek kuşları daha yumuşak şekilde ötmeye başlamış ve ses aralıklarını geliştirmişler. Dün yayımlanan yeni çalışmaya göre bu durum, kuşları dişiler için daha çekici hale getiriyor.

Makale (üzerinde araştırma yapılan balinalardan çakallara ve porsuk çintelerine kadar) hayvanların davranışlarını, insanları evlerine çekilmeye zorlayan COVID-19 yasaklarına göre nasıl değiştirdiğini anlatan araştırmalara bir yenisini ekliyor.

Dün Science bülteninde yayımlanan çalışmaya önderlik eden ve Tennessee Üniversitesi’nde davranışsal ekolog olan Elizabeth Derryberry, “Şehir gürültülü iken, cidden yüksek sesle ötüyorlardı” diyor.

San Francisco’daki erkek porsuk çintesi. Jennifer N. Philips/Derryberry vd., Ecol. Evol., 2017

Fakat bahar aylarında eyalet çapında uygulanan sokağa çıkma yasağının ardından trafik durma noktasına gelince, gürültü seviyeleri yüzde 50 azalmış.

Araştırmacılar, Golden Gate Köprüsü üzerindeki araç sayısının 1954’teki seviyelere gerilediğini bulmuş.

Kuşların önceki yıllarda topladıkları ötüş verilerini, Nisan’dan Mayıs 2020’ye kadar aynı bölgelerde yapılan kayıtlarla karşılaştırmışlar ve serçelerin artık çok daha düşük bir sesle öttüğünü; çok daha düşük notalar çalabildiklerini ve böylelikle erim alanlarının genişleyip, genel performanslarının arttığını bulmuşlar.

Bir arkadaşınızın evindeki partiye gittiğinizi hayal edin: Gece başlarken, normal bir sesle konuşursunuz. Fakat mekan doldukça, sizi duymaları için sesinizi yükseltmek zorunda kalırsınız.

“Bir partide bağırdığınız zaman, sesiniz en iyi haliyle çıkmaz” diyor Derryberry ve kuşlarda da durumun benzer olduğunu söylüyor.

Gürültü kirliliği azalınca, “daha güzel ötmeye ve kulağa daha çekici gelmeye de başladılar” diyor.

“Daha iyi rekabet ediyorlardı ve dişiler için kulağa daha iyi eşler gibi geliyorlardı.”

Bilim insanları, ötüş sesinin tam olarak ne kadar düştüğünü duyduklarında şaşırmışlar: Neredeyse üçte bir oranında azalmış.

Fakat buna karşın serçelerin şakıması, yasaklardan öncesiyle karşılaştırıldığı zaman iki kat uzaktan duyulabiliyormuş. Bu durum, kuş seslerinin insanlara daha dikkat çekici geldiğini aktaran anekdotsal raporlar ile uyuşuyor.

Çalışmanın yazarlarına göre araştırma, kuşların değişen ortamlara ne kadar hızlı uyum sağladığını gösteriyor ve gürültü kirliliğini dizginlemede uzun vadeli çözümler bulmanın, tür çeşitliliğin artması gibi başka olumlu sonuçlara yol açabileceğini öne sürüyor.

 

 

 

 

Fransa Haber Ajansı. Çeviren: Ozan Zaloğlu.

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz